ORKISZOWY CHLEB NA ZAKWASIE z jabłkiem

20-11-2024

Kolejna odsłona chleba na zakwasie. Tym razem z dodatkiem jabłka. Jeśli myślisz, że dzięki niemu chleb charakterem zaczyna przypominać szarlotkę - to bynajmniej :)

Jeśli pieczesz chleby z orkiszu na zakwasie od kilkunastu lat nieprzerwanie i przez większość dni w roku karmisz nimi siebie, rodzinę i grono znajomych, to Twoje zdrowie okazuje Ci wdzięczność ale przychodzi też czas, że Twoje kubki smakowe otwierają się na nowe doznania.

Jakiś czas temu w odmętach internetu przemknął mi pomysł na dodanie jabłka do chlebowego ciasta. Postanowiłam sprawdzić jakby to było i ulokowałam jabłko w moim chlebie orkiszowym. Muszę przyznać, że pomysł okazał się zdecydowanym "wypałem". Ciasto rosło bardzo ładnie. Chleb stał się odrobinę bardziej wilgotny a miękisz nabrał leciutkiego (nienarzucającego się) owocowego aromatu. Jednym słowem bardzo przyjemne doznanie smakowe :)

Jeśli masz ochotę na lekkie szaleństwo chlebowe to niech nie powstrzymuje Cię skojarzenie: ciasto + jabłko = szarlotka

Potrzebne składniki:

Bazowałam na naszym przepisie Chleb na zaczynie

Jabłko dodałam na początku do zaczynu wraz z mąką razową, który pracował przez noc w temperaturze pokojowej.

Zaczyn z jabłkiem

Następnego dnia rano dodałam resztę, wyrobiłam, poskładałam i przełożyłam do formy. Ciasto rosło 4,5 godziny w temp. 22 st, po czym trafiło do nagrzanego pieca 190 st. i piekło się godzinę.

Jabłko połączyło się idealnie z ciastem, nie było wyczuwalne w smaku, zostawiło tylko lekko owocową nutkę.

Nagrodą tego szalonego przedsięwzięcia była pyszna chrupiąca piętka posmarowana wiejskim masłem.

 

Smacznych wrażeń

Eliza Jaskólska

Orvita

Polecane produkty
MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ORvita EKO, typ 2000, 1 kg
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Pestki dyni, bezłupinowe Eko 200g
Podprażone pestki dyni można dodawać do chleba, sałatek, zup lub posypywać desery.  ...
Polecane artykuły
CHLEB NA ZACZYNIE
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia. W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
CO JEST A CZEGO NIE MA W PRODUKTACH ORVITY
CO JEST A CZEGO NIE MA W PRODUKTACH ORVITY
11-03-2025
Jako polska, rodzinna firma ORvita od początku dbamy, aby nasze produkty były lekarstwem.  Największym dla nas priorytetem jest zachowanie...