ORKISZOWE GOFRY NA ZAKWASIE
21-09-2023
Gofry na zakwasie to wariant zdrowszej wersji popularnego smakołyku (kojarzonego z nadmorskim deptakiem, górą bitej śmietany i frużeliną ;)
Gofry na zakwasie to wariant zdrowszej wersji popularnego smakołyku (kojarzonego z nadmorskim deptakiem, górą bitej śmietany i frużeliną ;)
Poprzez zamianę mąki pszennej na orkiszową (oczywiście z prastarej odmiany) oraz proszku do pieczenia na zakwas (oczywiście orkiszowy), uzyskaliśmy gofry zdecydowanie bardziej przyjazne dla naszego żołądka i jelit. Są smaczne i chrupiące, mogą być podawane na słodko (z dżemem, owocami) ale u nas świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałat czy innych dań wytrawnych np. z różnego rodzaju pastami warzywnymi.
Jeśli masz dziecko, które nie przepada za chlebem na zakwasie a chcesz by w jego menu były produkty z dobrego zboża w przyjaznej probiotycznej formule - spróbuj takich gofrów.
Oto przepis:
-
2/3 szkl zakwasu orkiszowego
-
1,5 szkl eko mąki jasnej 630 Orvita
-
1 szkl mleka (może być roślinne)
-
1/4 szkl roztopionego chłodnego tłuszczu (np. masło klarowane, olej kokosowy)
-
1 żółtko
-
1 całe jajko
-
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
.jpg?1695285923537)
Zakwas połączyć z mąką, mlekiem i zostawić w temperaturze pokojowej na 4 godziny. Następnie dodać tłuszcz, "rozkłucone" jaja, cukier waniliowy i wszystko zmiksować na jednolitą płynną masę. Odczekać pół godziny, po czym delikatnie wlewać do gofrownicy i piec (nie odkrywając) do zrumienienia. Najlepiej smakują wkrótce po upieczeniu.
Smacznych wrażeń :)
Polecane produkty
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Ekologiczny cukier z dodatkiem wanilii.
Polecane artykuły
Angielska
Niemiecka