);

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

14-05-2021

Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.

W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski :)

Chleb pieczony na zakwasie jest najzdrowszym chlebem na świecie. Kto raz spróbuje własnoręcznie upieczonego chleba, ten nigdy nie będzie chciał wracać po pieczywo do sklepu.

Oto nasz przepis:

 

Składniki:

- 600 mg mąki orkiszowej (może być mieszana razowa z jasną 630 lub 1050 czy 1400)

- 400 - 450 ml letniej wody

- łyżka soli

- 2/3 szkl stabilnego zakwasu (TUTAJ pisaliśmy jak zrobić zakwas)

- 1 łyżka miodu

- dodatki opcjonalnie (żurawina, orzechy, słonecznik itp.)

 

Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać. Miód i zakwas rozpuścić w letniej wodzie i połączyć z resztą. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrobić ręką na jednolitą, miękką masę. Ważne, żeby ciasto nie było za rzadkie, dlatego wodę należy wlewać stopniowo mieszając i kontrolując konsystencję. Odłożyć 2/3 szkl. ciasta na następny zakwas. Zamknąć i wstawić do lodówki. Resztę ciasta przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W temperaturze ok.22 stopni chleb będzie potrzebował ok. 5 godzin by wyrosnąć. Im temperatura niższa tym czas wyrastania dłuższy. Pieczemy w temp. 190 stopni 1 godz.

 

Smacznych wrażeń :)