Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski :)
Chleb pieczony na zakwasie jest najzdrowszym chlebem na świecie. Kto raz spróbuje własnoręcznie upieczonego chleba, ten nigdy nie będzie chciał wracać po pieczywo do sklepu.
Oto nasz przepis:
- 600 mg mąki orkiszowej (może być mieszana razowa z jasną 630 lub 1050)
- ok. 400 ml wody
- łyżka soli
- 2/3 szkl stabilnego zakwasu (TUTAJ pisaliśmy jak zrobić zakwas)
- 1 łyżka miodu
- dodatki opcjonalnie (żurawina, orzechy, słonecznik itp.)
Suche składniki (oprócz soli) wymieszać. Miód i zakwas rozpuścić w wodzie i połączyć z resztą. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrobić ręką na jednolitą, miękką, elastyczną masę (ciasto nie może być lejące ani za bardzo zbite). Żeby ciasto nie było za rzadkie, wodę należy wlewać stopniowo mieszając i kontrolując konsystencję. Odłożyć 2/3 szkl. ciasta na następny zakwas. Zamknąć i wstawić do lodówki. Do reszty dosypać sól i razem jeszcze raz wyrobić, po czym przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W temperaturze ok.22 stopni chleb będzie potrzebował ok. 4,5 -5 godzin by wyrosnąć. Im temperatura niższa tym czas wyrastania dłuższy. Pieczemy w temp. 190 stopni 1 godz.
Smacznych wrażeń :)