);

BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach

28-06-2023

Ostatnio w naszej orvitowej kuchni powstały "Bułki Kompromisowe". Skąd taka nazwa?

Staram się by nasze wypieki były jak najbardziej korzystne i przyjazne dla naszych organizmów. Dlatego najczęściej piekę chleb na zakwasie. To zakwas i bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za to, że chleb tak pieczony jest najbardziej przyjazny dla naszego układu pokarmowego, ma niższy indeks glikemiczny i jest łatwostrawny. To zakwas neutralizuje kwas fitynowy zawarty w zbożach, przez co zwiększa wchłanialność mikroelementów przez organizm. A prastary orkisz jest zbożem o niezwykłej kompozycji witamin i mikroelementów (w tym pierwiastków śladowych), więc dobrze jest z nich skorzystać. Pomagają nam w tym bakterie "zakwasowe". Z tego względu orkiszowy chleb na zakwasie jest uznawany za najzdrowsze pieczywo.

Ale czasami przychodzi ochota na pulchne i chrupkie bułeczki :)

I dlatego powstały orkiszowe "Bułki Kompromisowe", które zawierają i zakwas (który przekwasił mąkę i wykonał swoją nieocenioną pracę) i drożdże, które bardziej spulchniły ciasto nadając im "bułkowego" charakteru.

Oto przepis:

  • ok. 500 g  eko mąki orkiszowej Orvita jasnej 630 lub 1050

  • zaczyn

  • woda

  • sól

  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego

  • łyżka miodu

  • 15 g świeżych drożdży

  • dodatki opcjonalnie (sezam, słonecznik, otręby ...)

W pierwszej fazie przygotowuję ciasto tak jak na chleb na zaczynie

Różnicę stanowi typ mąki (i do zaczynu i do ciasta użyłam mąki eko 1050 Orvita ), dodatek oleju lub masła klarowanego oraz konsystencja ciasta, które w tej fazie zrobiłam bardziej gęste. Odstawiłam na 3 - 4 godziny. Po tym czasie dodałam wcześniej rozrobione drożdże (drożdże + 50 ml wody + miód). Ponownie wyrobiłam ciasto (jeśli za rzadkie to trzeba dosypać trochę mąki), przykryłam i zostawiłam na godzinę. Po godzinie formowałam bułeczki, które wstawione do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piekły się ok. 30 - 40 minut. Można posypać ulubionymi dodatkami. Warto też popruszyć mąką i naciąć na środku (co zrobię następnym razem).

Ten przepis tylko w teorii może się wydawać skomplikowany, ale w praktyce daje się szybko oswoić :) Bułkom Kompromisowym trzeba poświęcić tylko więcej czasu.

Powodzenia i smacznych wrażeń :)

Eliza Jaskólska

Orvita

 

Polecane produkty

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
MĄKA ORKISZOWA DELIKATNA ORvita EKO, typ 1050, 1kg

MĄKA ORKISZOWA DELIKATNA ORvita EKO, typ 1050, 1kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...

Polecane artykuły

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia. W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH

CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH

12-05-2020
Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia...
CHLEB NA ZACZYNIE

CHLEB NA ZACZYNIE

27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...