BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach
28-06-2023
Ostatnio w naszej orvitowej kuchni powstały "Bułki Kompromisowe". Skąd taka nazwa?
Staram się by nasze wypieki były jak najbardziej korzystne i przyjazne dla naszych organizmów. Dlatego najczęściej piekę chleb na zakwasie. To zakwas i bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za to, że chleb tak pieczony jest najbardziej przyjazny dla naszego układu pokarmowego, ma niższy indeks glikemiczny i jest łatwostrawny. To zakwas neutralizuje kwas fitynowy zawarty w zbożach, przez co zwiększa wchłanialność mikroelementów przez organizm. A prastary orkisz jest zbożem o niezwykłej kompozycji witamin i mikroelementów (w tym pierwiastków śladowych), więc dobrze jest z nich skorzystać. Pomagają nam w tym bakterie "zakwasowe". Z tego względu orkiszowy chleb na zakwasie jest uznawany za najzdrowsze pieczywo.
Ale czasami przychodzi ochota na pulchne i chrupkie bułeczki :)
I dlatego powstały orkiszowe "Bułki Kompromisowe", które zawierają i zakwas (który przekwasił mąkę i wykonał swoją nieocenioną pracę) i drożdże, które bardziej spulchniły ciasto nadając im "bułkowego" charakteru.
Różnicę stanowi typ mąki (i do zaczynu i do ciasta użyłam mąki eko 1050 Orvita ), dodatek oleju lub masła klarowanego oraz konsystencja ciasta, które w tej fazie zrobiłam bardziej gęste. Odstawiłam na 3 - 4 godziny. Po tym czasie dodałam wcześniej rozrobione drożdże (drożdże + 50 ml wody + miód). Ponownie wyrobiłam ciasto (jeśli za rzadkie to trzeba dosypać trochę mąki), przykryłam i zostawiłam na godzinę. Po godzinie formowałam bułeczki, które wstawione do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piekły się ok. 30 - 40 minut. Można posypać ulubionymi dodatkami. Warto też popruszyć mąką i naciąć na środku (co zrobię następnym razem).
Ten przepis tylko w teorii może się wydawać skomplikowany, ale w praktyce daje się szybko oswoić :) Bułkom Kompromisowym trzeba poświęcić tylko więcej czasu.
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Polecane artykuły
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH
12-05-2020
Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia...
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.