BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach
28-06-2023
Ostatnio w naszej orvitowej kuchni powstały "Bułki Kompromisowe". Skąd taka nazwa?
Staram się by nasze wypieki były jak najbardziej korzystne i przyjazne dla naszych organizmów. Dlatego najczęściej piekę chleb na zakwasie. To zakwas i bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za to, że chleb tak pieczony jest najbardziej przyjazny dla naszego układu pokarmowego, ma niższy indeks glikemiczny i jest łatwostrawny. To zakwas neutralizuje kwas fitynowy zawarty w zbożach, przez co zwiększa wchłanialność mikroelementów przez organizm. A prastary orkisz jest zbożem o niezwykłej kompozycji witamin i mikroelementów (w tym pierwiastków śladowych), więc dobrze jest z nich skorzystać. Pomagają nam w tym bakterie "zakwasowe". Z tego względu orkiszowy chleb na zakwasie jest uznawany za najzdrowsze pieczywo.
Ale czasami przychodzi ochota na pulchne i chrupkie bułeczki :)
I dlatego powstały orkiszowe "Bułki Kompromisowe", które zawierają i zakwas (który przekwasił mąkę i wykonał swoją nieocenioną pracę) i drożdże, które bardziej spulchniły ciasto nadając im "bułkowego" charakteru.
Oto przepis:
-
ok. 500 g eko mąki orkiszowej Orvita jasnej 630 lub 1050
-
zaczyn
-
woda
-
sól
-
2 łyżki oleju lub masła klarowanego
-
łyżka miodu
-
15 g świeżych drożdży
-
dodatki opcjonalnie (sezam, słonecznik, otręby ...)
W pierwszej fazie przygotowuję ciasto tak jak na chleb na zaczynie
Różnicę stanowi typ mąki (i do zaczynu i do ciasta użyłam mąki eko 1050 Orvita ), dodatek oleju lub masła klarowanego oraz konsystencja ciasta, które w tej fazie zrobiłam bardziej gęste. Odstawiłam na 3 - 4 godziny. Po tym czasie dodałam wcześniej rozrobione drożdże (drożdże + 50 ml wody + miód). Ponownie wyrobiłam ciasto (jeśli za rzadkie to trzeba dosypać trochę mąki), przykryłam i zostawiłam na godzinę. Po godzinie formowałam bułeczki, które wstawione do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piekły się ok. 30 - 40 minut. Można posypać ulubionymi dodatkami. Warto też popruszyć mąką i naciąć na środku (co zrobię następnym razem).
Ten przepis tylko w teorii może się wydawać skomplikowany, ale w praktyce daje się szybko oswoić :) Bułkom Kompromisowym trzeba poświęcić tylko więcej czasu.
Powodzenia i smacznych wrażeń :)
Eliza Jaskólska
Orvita
Polecane produkty
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Polecane artykuły
.jpg?1688118735244)
Angielska
Niemiecka