);

ORKISZOWY CHLEB NA ZAKWASIE z jabłkiem

12-01-2024

Jeśli pieczesz chleby z orkiszu na zakwasie od kilkunastu lat nieprzerwanie i przez większość dni w roku karmisz nimi siebie, rodzinę i grono znajomych, to Twoje zdrowie okazuje Ci wdzięczność ale przychodzi też czas, że Twoje kubki smakowe otwierają się na nowe doznania.

Jakiś czas temu w odmętach internetu przemknął mi pomysł na dodanie jabłka do chlebowego ciasta. Postanowiłam sprawdzić jakby to było i ulokowałam jabłko w moim chlebie orkiszowym. Muszę przyznać, że pomysł okazał się zdecydowanym "wypałem". Ciasto rosło bardzo ładnie. Chleb stał się odrobinę bardziej wilgotny a miękisz nabrał leciutkiego (nienarzucającego się) owocowego aromatu. Jednym słowem bardzo przyjemne doznanie smakowe :)

Jeśli masz ochotę na lekkie szaleństwo chlebowe to niech nie powstrzymuje Cię skojarzenie: ciasto + jabłko = szarlotka

Potrzebne składniki:

Bazowałam na naszym przepisie Chleb na zaczynie

Jabłko dodałam na początku do zaczynu wraz z mąką razową, który pracował przez noc w temperaturze pokojowej.

Zaczyn z jabłkiem

Następnego dnia rano dodałam resztę, wyrobiłam, poskładałam i przełożyłam do formy. Ciasto rosło 4,5 godziny w temp. 22 st, po czym trafiło do nagrzanego pieca 190 st. i piekło się godzinę.

Jabłko połączyło się idealnie z ciastem, nie było wyczuwalne w smaku, zostawiło tylko lekko owocową nutkę.

Nagrodą tego szalonego przedsięwzięcia była pyszna chrupiąca piętka posmarowana wiejskim masłem.

 

Smacznych wrażeń

Eliza Jaskólska

Orvita

Featured products

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ORvita EKO, typ 2000, 1 kg

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ORvita EKO, typ 2000, 1 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Pestki dyni, bezłupinowe Eko 200g

Pestki dyni, bezłupinowe Eko 200g

Podprażone pestki dyni można dodawać do chleba, sałatek, zup lub posypywać desery.  ...

Featured articles

CHLEB NA ZACZYNIE

CHLEB NA ZACZYNIE

27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia. W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
CO JEST A CZEGO NIE MA W PRODUKTACH ORVITY

CO JEST A CZEGO NIE MA W PRODUKTACH ORVITY

18-06-2024
Jako polska, rodzinna firma ORvita od początku dbamy, aby nasze produkty były lekarstwem.  Największym dla nas priorytetem jest zachowanie...