Chałka to jeden z naszych ulubionych wypieków. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Dzisiaj pokażemy Wam, że nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby upiec to pyszne ciasto
W dużej misce wymieszać gorące mleko z miękkim masłem, drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia masła. Dodać 50g mąki orkiszowej, wymieszać. Zostawić zaczyn na około 15 minut w ciepłym miejscu.
Dodać sól i jajka oraz resztę mąki (400g). Zagniatać ciasto (przez kilka minut) by było zwarte, uformować kulę, i zostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 3 części. Z każdej części zrobić wałek i zapleść z nich warkocz*. Ułożyć chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
W czasie gdy chałka wyrasta należy zagnieść razem wszystkie składniki na kruszonkę.
Włączyć piekarnik - temperatura 180 stopni, góra dół.
Wyrośniętą chałkę należy posmarować mlekiem i następnie posypać kruszonką.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.