);

Orkisz

                                                                                                                                            

1.Nie każdy orkisz to orkisz

2.Hildegarda o orkiszu

3.Orkisz w Biblii

4.Wyjątkowe cechy orkiszu

5.Zdrowotne działanie prastarego orkiszu

        6. RHODANID - skarb ukryty w ziarnie prastarego orkiszu

 

 


NIE KAŻDY ORKISZ TO ORKISZ

Dlaczego odmiana ma kolosalne znaczenie?

    Od dłuższego czasu obserwujemy w Polsce coraz większe zainteresowanie orkiszem. Badania naukowe potwierdziły unikalne, lecznicze właściwości tego ziarna (rodanid, większa ilość witamin i minerałów niż w innych zbożach, niski indeks glikemiczny czy optymalny skład kwasów omega 3 i 6).

    Czysty orkisz spożywają nawet osoby na diecie bezglutenowej, gdyż zawiera on lepiej przyswajalny gluten o innej strukturze niż pszenica. Wiele osób ze względów zdrowotnych, eliminując z jadłospisu pszenicę, sięga po produkty orkiszowe coraz łatwiej dostępne na sklepowych półkach. I tu może pojawić się pułapka, a nawet dwie ... Ponieważ nie każdy produkt „orkiszowy” zawiera 100 % orkiszu (często np. ciastka czy chleb „orkiszowy” mają w sobie niewielką część mąki orkiszowej oraz resztę mąki pszennej).

     Drugą pułapką jest odmiana. Otóż nie każdy „orkisz” jest czystą odmianą orkiszu.

    Od lat 80-tych zaczęto wracać do upraw orkiszu. Jednak stare odmiany tego ziarna są bardzo mało plenne (uprawy orkiszu przynoszą kilkakrotnie mniejsze plony niż pszenicy). Niestety niepohamowane dążenie by towaru było dużo i tanio, spowodowało, iż wraz z rozwojem biotechnologii zaczęto krzyżować stare odmiany orkiszu z pszenicą, aby zwiększać ich plenność. Konsekwencją tych zabiegów były nowe zdeformowane odmiany „pseudo-orkiszu”, które w swojej strukturze zostały zanieczyszczone glutenem pszennym (powodując alergie i inne dolegliwości spowodowane nietolerancją pszenicznego glutenu) oraz wytraciły większość właściwości zdrowotnych typowych dla ziarna prawdziwego orkiszu.  Nawet certyfikat eko nie gwarantuje nam właściwej odmiany. Krzyżówki orkiszu są również uprawiane metodą ekologiczną. Jeśli w przypadku orkiszu „eko” nie ma podanej odmiany – istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest to pseudo–orkisz tylko pochodzący z ekologicznych upraw. To tak jakby komuś, kto szuka czystej źródlanej wody oferować sterylnie wyprodukowany smakowy napój gazowany. I nawet jak go odgazujemy, on już nigdy nie będzie czystą źródlaną wodą. Warto dodać, że orkisz jako jedno z nielicznych zbóż ze względu na swoje własne właściwości ochronne nie wymaga stosowania pestycydów czy środków grzybobójczych. A więc w tym przypadku właściwa odmiana ma dla nas większe znaczenie niż certyfikat „eko”.

    Jako firma Orvita od 1996 roku staramy się upowszechniać tą świadomość oraz pracujemy będąc źródłem pożywienia z prastarej, szlachetnej odmiany tego leczącego ziarna.

 Obecnie do starych odmian należą:

  • Oberkulmer Rotkorn (Górnokulmskie czerwone ziarno) - najszlachetniejsza odmiana

  • Roter Tiroler

  • Altgold-Rotkorn

  • Baulaender Spelz

  • Neuegg-Weisskorn

  • Ostro (połączenie Oberculmer Rotkorn i Roter Tiroler)

  • Frankenkorn

  • Schwabenkorn


Pseudo-orkisz (orkisz krzyżowany z pszenicą, który nie ma nic wspólnego ze starym ziarnem):

  • Rouquin

  • Hercule

  • Hubel

  • Lueg

  • Cosmos

  • Albin

Zatem przed zakupem warto upewnić się:

  • Z jakiej odmiany został wytworzony produkt?

  • Jaka (procentowo) jest w nim zawartość orkiszu?

 Wśród mnogości towarów mamy możliwość i prawo świadomego wyboru.

  

Żródło:

https://www.st-hildegard.com/de/literatur.html

 

 

Św. Hildegarda o orkiszu:

 

"Jest najlepszy ze wszystkich zbóż.

Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren.

Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią,

swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha.

Niezależnie jak przyrządzony (…), orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny"

(św. Hildegarda z Bingen, mistyczka XII w.)

 

„jest najlepszy ze wszystkich zbóż"

ponieważ zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze, podobny jest do ludzkiego osocza, szybko wchłania się do krwi stymulując proces odnowy komórek, usuwając złogi przemiany materii, poprawia samopoczucie, wzmacnia koncentrację i wydajność, przeciwdziała bólom stawów

„orkisz ogrzewa"

poprzez usprawnienie krążenia krwi, rozprowadza uczucie ciepła w organizmie

„orkisz odżywia"

ponieważ jest bogaty w aminokwasy, kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6), składniki mineralne (żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, fosfor, mangan, potas i kobalt) oraz witaminy (A,D,E oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie z grupy B). Zawartość białka w orkiszu jest wyższa niż w pszenicy o około  10%.

„orkisz wzmacnia"

Zawarty w orkiszu Rodhanid (Thiocyanat) - naturalny czynnik wzrostu, który stymuluje tworzenie się komórek macierzystych oraz wzmacnia system odpornościowy organizmu.

„orkisz jest najłagodniejszy ze wszystkich zbóż"

daje uczucie sytości, nie powodując ociężałości i senności, sprzyja dobrej przemianie materii, jest łagodny dla układu pokarmowego i lekkostrawny

"zdrowa krew"

poprawia strukturę krwi, normalizuje poziom cukru (posiada niski indeks glikemiczny) i cholesterolu we krwi, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, wzmacnia system immunologiczny, obniża zachorowania na przeziębienia

"swobodny umysł, radość i pogoda ducha"

Poprzez zawartość fenyloalaniny i tryptofanu przeciwdziała depresji pobudzając produkcję serotoniny (hormonu szczęścia), wpływa na zmianę usposobienia, jest "naturalnym lekiem antydepresyjnym" bez skutków ubocznych, poprawia nastrój i rozwesela

"Orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny"

Odżywianie oparte na orkiszu jest podstawą żywności funkcjonalnej wpływającej na ochronę całego organizmu oraz leczenie schorzeń żołądka i jelit oraz zaburzeń przemiany materii. Może być podawany nawet niemowlętom.

 

Biblia - najstarsza księga świata jest dowodem na to, że prastara odmiana orkiszu nie jest pszenicą. 

Potwierdzają to fragmenty, w których te dwa zboża wymieniane są oddzielnie:

 

Księga Wyjścia  9: 32      

"Ale pszenica i orkisz nie pokładły się, bo są późniejsze."

 

Księga Izajasza  28: 25      

"Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię, nie zasiewa czarnuszki i nie rozrzuca kminu? Czy nie sieje pszenicy, zboża, jęczmienia i prosa, wreszcie orkiszu po brzegach?"

 

Księga Ezechiela  4: 9    

"Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na swym boku - przez trzysta dziewięćdziesiąt dni." 

 

Wyjątkowe cechy ORKISZU:

  • był uprawiany i spożywany  już w starożytnym Egipcie, Europie i Azji,

  • jako ziarno chroniony jest poprzez mocno do niego przylegającą plewę i plewkę przed wysuszeniem i skażeniami,

  • posiada zarówno walory smakowe jak i zdrowotne, jego swoisty aromat i smak są łagodne i przyjemne, przypominają lekki smak orzechów,

  • cechuje go wysoka rozpuszczalność w wodzie a zarazem szybkie i optymalne odżywianie organizmu,

  • jest on łatwoprzyswajalny i lekkostrawny,

  • jest on pierwszym zbożem podawanym niemowlętom, jest następcą "mleka matki",

  • orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników odżywczych,

  • cechuje go wysoka zawartość kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych, których np. pszenica nie zawiera, posiada wysokowartościowe białko,

  • orkisz nie tuczy lecz odżywia,

  • spożywając go co drugi dzień wyłącznie w postaci chleba możesz zredukować nadwagę,

  • z ziarna uzyskasz wiele produktów, takich jak mąka, makarony, płatki, otręby, grysik, kaszę, kawę a z nich stworzysz najsmaczniejsze potrawy,

  • orkisz to pokarm dla wszystkich grup wiekowych, dla zdrowych i chorych osób,

  • wymieniony jest w dziele św. Hildegardy z Bingen jako najlepsze i najzdrowsze ze wszystkich zbóż.



 

Zdrowotne działanie prastarego ORKISZU:

-wzmacnia immunologię organizmu

-rozgrzewa

-rozwesela

-usprawnia krążenie

-przeciwdziała zakwaszeniu organizmu

-działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie

-szybko wchłania się do krwi stymulując proces odnowy komórek 

wspomaga leczenie chorób takich jak:

-nowotwory

-miażdżyca

-choroby sercowo - naczyniowe (obniża cholesterol we krwi)

-hipercholesterolemia

-alergie (również skaza białkowa)

-choroby jelit (w tym wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna) i zaburzenia ich pracy

-choroby nerek i wątroby (w tym kamica woreczka żółciowego)

-choroby krwi

-zaburzenia krążenia

-spadek odporności i stan osłabienia organizmu

-zaburzenia nastroju, nerwice, depresja

 

RHODANID - skarb ukryty w ziarnie prastarego orkiszu

Oprócz wielu witamin, minerałów i rozpuszczalnego błonnika, orkisz zawiera unikalny związek o niezwykłych właściwościach.

Greifswaldzki profesor, dr Wolfgang Weuffen, odkrył w orkiszu Rhodanid (Thiocyanat), naturalny czynnik wzrostu, który charakteryzuje się znaczącym działaniem medycznym i biologicznym.

Między innymi jest w stanie stymulować tworzenie komórek macierzystych, z których organizm może tworzyć wszystkie inne komórki: rozrodcze, krwiotwórcze, mięśniowe, nerwowe, komórki układu immunologicznego i inne.

Nie istnieją komórki, których wzrostu orkisz nie wspiera.

Rodanid pobudza nawet wzrost włosów i paznokci.

Ponadto jest on naturalnym “endogennym” antybiotykiem występującym w łzach, ślinie i krwi, aby chronić organizm przed wszelkimi infekcjami.

Karmiąca matka przekazuje Rhodanid w swoim mleku (gdzie jest go najwięcej), wzmacniając w ten sposób siły obronne noworodka.

Rodanid działa antyalergicznie i stanowi olbrzymią zaletę orkiszu, którą uwzględnia się w leczeniu alergii pokarmowych.

Ponadto, jak pisze dr Wighard Strehlow, dieta oparta na orkiszu chroni przed rakiem, ponieważ Rhodanid tak stabilizuje ścianki komórek, że substancje wywołujące raka nie mają szans na przeniknięcie przez błony komórkowe.

 

 

"Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią,

szczęśliwym umysłem, radością i pogodą ducha."

Hildegarda z Bingen