);
W Tłusty Czwartek co roku odbywa się słodka bitwa. Do boju na przeciw siebie stają pączek i faworek.
W mediach społecznościowych w tym dniu wygrywa raczej pączek, dlatego dzisiaj dla odmiany będzie o faworku (lub chruściku).
Nazwa faworek pochodzi od francuskiego "faveur", co oznacza cienka tasiemka lub wstążka.
W naszym rodzinnym domu faworki pojawiają się tylko w okresie karnawału i swoim kształtem przypominają właśnie cienką, wywiniętą, delikatną wstążeczkę. Są tak kruche, że czasami łamią się w palcach. Swoją kruchość zawdzięczają wybijaniu ciasta, czyli "tłuczeniu" ciasta wałkiem przez kilka minut. Ale gdy lądują na talerzu - ich smak wynagradza wszelkie trudności a prastara eko mąka orkiszowa czyni je zdrowszą wersją samych siebie ;)
Oto przepis na ultra kruche faworkowe wstążeczki:
Składniki:
6 żółtek + 1 całe jajko
2 szklanki eko mąki orkiszowej Orvita typ 630
2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru (u nas zmielony trzcinowy)
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy bio)
cukier waniliowy bio do posypania
Ze wszystkich składników zagnieść i wyrobić ciasto. Przez 10 minut wybijać ciasto wałkiem składając je na pół.
Wałkować ciasto na cieniutkie "plastry", wykrawać podłużne wstążki delikatnie rozciągając i wywijając przez środek.
Smażyć krótko z dwóch stron na gorącym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznych wrażeń :)
Eliza Jaskólska
Orvita