);

Ziołowa Apteka

Św. Hildegarda główny nacisk położyła na trzy rośliny o największych zaletach zdrowotnych. Należą do nich:

 

            Bertram          

Korzeń mielony bertramu rzymskiego to roślina z rodziny rumiankowatych, jedna z najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy. Ostrość smaku prawdziwego bertramu poczujemy dopiero po ok. 1 minucie trzymania go w buzi. Używany jest do niemal wszystkich potraw, zarówno gotowanych jak i nie gotowanych oraz w wypiekach.

Bertram odpowiada według Hildegardy z Bingen za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia, chroni system nerwowy przed toksynami i substancjami trującymi, oczyszcza jelita z resztek pokarmu. To znakomita przyprawa na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jego przeciwbakteryjne działanie znajduje swoje szczególne zastosowanie w czasie przeziębień, stosowany wzmacnia układ odpornościowy oraz usuwa zaflegmienie.

Korzeń bertramu ułatwia wchłanianie przez organizm koniecznych do życia elementów, niweluje poziom „czarnej żółci” (melanche) i zapobiega jej powstawaniu. Poprawia nastrój i wzmacnia pogodę ducha. Bertram jest zdrowy dla zdrowych i chorych.

 

 „Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł.

Choremu, który jest już całkowicie wyczerpany,  przywraca siły.

Nie pozostawia w człowieku nic nie strawionego,

przygotowuje dobre trawienie, gdy się go spożywa,  

ponieważ on przez swoje dobre ciepło trawi każdy pokarm.

Chętnie jedzony, zmniejsza ilość śluzu w głowie temu,

kto ma dużo śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia  soków

i rozjaśnia oczy.”

<Physika, Hildegarda z Bingen (Cytat – tłumaczenie własne)>

Sposób użycia: 1-3 szczypty bertramu mielonego do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem, do wypieków.

Bertram w naszym sklepie

 

             Dyptam            

Dyptam to roślina należąca do rodziny rutowatych. W wielu krajach uprawiany jest jako roślina ozdobna. Występuje w stanie dzikim od południowej Europy po Syberię. Korzeń dyptamu znajduje swoje miejsce jako przyprawa w diecie św. Hildegardy z Bingen o bardzo zdrowotnych właściwościach.

Hildegarda z Bingen napisała:

„Człowiek, który ma dolegliwości sercowe, powinien spożywać sproszkowany dyptam a dolegliwości sercowe zostaną wyciszone (ograniczone)”.

Jeśli w człowieku zaczyna rosnąć kamień, to niech sproszkuje dyptam i je ten proszek często z chlebem pszennym, a to zatrzyma dalszy jego rozwój.  Człowiek, w którym już urósł kamień, powinien dodać proszek z korzenia dyptamu do octu wymieszanego z miodem i często to pić na czczo, a kamień pęknie, ponieważ ciepło dyptamu, wymieszane z ostrością octu i ciepłem miodu łamie siłę kamienia”.

Sposób użycia:

1 łyżeczka przyprawy dyptamu dziennie ( po 2-3 szczypty kilka razy dziennie) do posiłków, np. do zup, sosów, na pieczywo, stosować  3-6 miesięcy.

Dyptam w naszym sklepie

                Galgant         

Galgant (łac. Alpinia officinarum) to roślina z rodziny imbiru. Korzeń tej rośliny  jest w diecie według  św. Hildegardy uniwersalną przyprawą.  Galgant jest bardzo ostry. Jego pikantność przewyższa czarny pieprz. Potrawom nadaję głębie smaku. Można go używać do wszystkich potraw.

Galgant charakteryzują właściwości rozkurczowe i antybakteryjne. W diecie i medycynie św. Hildegardy uważana jest za przyprawę  „nasercowo-krążeniową”.  Korzeń galgantu sprawdza się doskonale przy dolegliwościach miesiączkowych, bólach głowy, stanach wyczerpania i osłabienia,  dusznościach, problemach żołądkowo-jelitowych, po przejedzeniu się, przy grypie oraz chorobie lokomocyjnej.

Święta Hildegarda pisze w swoim dziele Physika:

„Galgant jest ciepły i przede wszystkim nie ma w nim nic zimnego i jest  pełen siły.”

„Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi (omdlenie, dolegliwości sercowe), niech natychmiast  zje wystarczająca ilość galgantu i mu się polepszy.”

Galgant w naszym sklepie