);
BERTRAM
Korzeń mielony bertramu rzymskiego to roślina z rodziny rumiankowatych, jedna z najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy. Ostrość smaku prawdziwego bertramu poczujemy dopiero po ok. 1 minucie trzymania go w buzi. Używany jest do niemal wszystkich potraw, zarówno gotowanych jak i nie gotowanych oraz w wypiekach.
Bertram odpowiada według Hildegardy z Bingen za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia, chroni system nerwowy przed toksynami i substancjami trującymi, oczyszcza jelita z resztek pokarmu. To znakomita przyprawa na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jego przeciwbakteryjne działanie znajduje swoje szczególne zastosowanie w czasie przeziębień, stosowany wzmacnia układ odpornościowy oraz usuwa zaflegmienie.
Korzeń bertramu ułatwia wchłanianie przez organizm koniecznych do życia elementów, niweluje poziom „czarnej żółci” (melanche) i zapobiega jej powstawaniu. Poprawia nastrój i wzmacnia pogodę ducha. Bertram jest zdrowy dla zdrowych i chorych.
„Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł. Choremu, który jest już całkowicie wyczerpany, przywraca siły. Nie pozostawia w człowieku nic nie strawionego, przygotowuje dobre trawienie, gdy się go spożywa, ponieważ on przez swoje dobre ciepło trawi każdy pokarm. Chętnie jedzony, zmniejsza ilość śluzu w głowie temu, kto ma dużo śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia soków i rozjaśnia oczy.”
<Physika, Hildegarda z Bingen (Cytat – tłumaczenie własne)>
Sposób użycia: 1-3 szczypty bertramu mielonego do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem, do wypieków.
GALGANT
Galgant (łac. Alpinia officinarum) to roślina z rodziny imbiru. Korzeń tej rośliny jest w diecie według św. Hildegardy uniwersalną przyprawą. Galgant jest bardzo ostry. Jego pikantność przewyższa czarny pieprz. Potrawom nadaje głębie smaku. Można go używać do wszystkich potraw.
Galgant charakteryzują właściwości rozkurczowe i antybakteryjne. W diecie i medycynie św. Hildegardy uważana jest za przyprawę „nasercowo-krążeniową”. Korzeń galgantu sprawdza się doskonale przy dolegliwościach miesiączkowych, bólach głowy, stanach wyczerpania i osłabienia, dusznościach, problemach żołądkowo-jelitowych, po przejedzeniu się, przy grypie oraz chorobie lokomocyjnej.
Święta Hildegarda pisze w swoim dziele Physika:
„Galgant jest ciepły i przede wszystkim nie ma w nim nic zimnego i jest pełen siły. Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi (omdlenie, dolegliwości sercowe), niech natychmiast zje wystarczająca ilość galgantu i mu się polepszy.”
DYPTAM
Dyptam to roślina należąca do rodziny rutowatych. W wielu krajach uprawiany jest jako roślina ozdobna. Występuje w stanie dzikim od południowej Europy po Syberię. Korzeń dyptamu znajduje swoje miejsce jako przyprawa w diecie św. Hildegardy z Bingen o bardzo zdrowotnych właściwościach.
Hildegarda z Bingen napisała:
„Człowiek, który ma dolegliwości sercowe, powinien spożywać sproszkowany dyptam a dolegliwości sercowe zostaną wyciszone (ograniczone)”.
„Jeśli w człowieku zaczyna rosnąć kamień, to niech sproszkuje dyptam i je ten proszek często z chlebem, a to zatrzyma dalszy jego rozwój.
Człowiek, w którym już urósł kamień, powinien dodać proszek z korzenia dyptamu do octu wymieszanego z miodem i często to pić na czczo, a kamień pęknie, ponieważ ciepło dyptamu, wymieszane z ostrością octu i ciepłem miodu łamie siłę kamienia”.
Sposób użycia:
1 łyżeczka przyprawy dyptamu dziennie ( po 2-3 szczypty kilka razy dziennie) do posiłków, np. do zup, sosów, na pieczywo, stosować 3-6 miesięcy.
KOPER WŁOSKI
Dostarcza witaminy (A, C, z grupy B) i minerały (potas, żelazo, wapń, magnez). Ze zwględu na odczyn zasadowy, neutralizuje kwas żółciowy i działa odkwaszająco. Redukuje intensywny zapach z ust spowodowany niewłaściwym trawieniem. Sprawia, iż człowiek jest pogodny, dostarcza przyjemnego ciepła, niweluje przykry zapach potu oraz poprawia koloryt skóry. Roślina wyróżnia się również działaniem wykrztuśnym. Zwiększa objętość wydzieliny oskrzelowej i minimalizuje jej gęstość. Sprawdza się zatem przy schorzeniach dróg oddechowych. Oprócz tego posiada działanie przeciwgorączkowe i napotne, w związku z tym jest polecany przy przeziębieniu. Eliminuje również drobnoustroje.
Koper można parzyć jako herbatkę a także zmielić i używać jako przyprawę do potraw.
BABKA PŁESZNIK
Nasiona psyllium zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. W przeciwieństwie do siemienia lnianego nie usuwają z jelit pożytecznych substancji. Znakomicie oczyszczają jelita z toksyn. Polecana w leczeniu zespołu jelita drażliwego, hemoroidów i innych problemów jelitowych.
Sposób użycia: profilaktycznie 1 łyżeczkę nasion, w stanach chorobowych 3 razy dziennie 1 posypywać potrawy. Popijać dużą ilością płynów, min. 1 szklanką. Można też łyżeczkę nasion babki rozpuścić w szklance wody i wypić.