);
Wiemy, że połączenie orkiszu z kasztanami jadalnymi jest prawdziwą bombą odżywczą. Szukamy przepisów na zwiększenie w naszej diecie kasztanów lub mąki kasztanowej. Dzisiaj stworzyliśmy w naszej kuchni orvitowej swój przepis na kluseczki orkiszowo- kasztanowe, które świetnie smakują w sosie pomidorowo- ziołowym jak również na słodko w polewce z otrębów. Kluski mają dość specyficzny kształt (trochę jak specle) z zakamarkiem, który pozwala na zatrzymanie w nim większej ilości sosu.
Oto przepis:
2 szkl Mąki Jasnej 630 Orvita
1 szkl Mąki Kasztanowej Sagi
1 jajko (można pominąć zwiększając odrobinę ilość mleka)
1 łyżka oleju
1/2 szkl mleka (u nas roślinne)
duża szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą kulę, po czym robić wałki jak na kopytka. Kroić krążki o grubości 1/2 cm i rozciągać je nożem w taki sposób by kawałek zawinął się do środka tworząc "zakamarek".
Kluseczki gotować w lekko osolonej wrzącej wodzie do chwili aż wypłyną na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Polać ulubionym sosem wytrawnym. My lubimy też z sosem słodkim (na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wsypujemy otręby orkiszowe oraz cukier trzcinowy, kokosowy lub ksylitol, mieszamy i gotowe). Ugotowane kluseczki polewamy sosem i ... zajadamy.
Smacznych wrażeń :)
Zespół Orvita