);

Kluski orkiszowo-kasztanowe (z zakamarkiem)

26-05-2023

Wiemy, że połączenie orkiszu z kasztanami jadalnymi jest prawdziwą bombą odżywczą. Szukamy przepisów na zwiększenie w naszej diecie kasztanów lub mąki kasztanowej. Dzisiaj stworzyliśmy w naszej kuchni orvitowej swój przepis na kluseczki orkiszowo- kasztanowe, które świetnie smakują w sosie pomidorowo- ziołowym jak również na słodko w polewce z otrębów. Kluski mają dość specyficzny kształt (trochę jak specle) z zakamarkiem, który pozwala na zatrzymanie w nim większej ilości sosu.

Oto przepis:

2 szkl Mąki Jasnej 630 Orvita

1 szkl Mąki Kasztanowej Sagi

1 jajko (można pominąć zwiększając odrobinę ilość mleka)

1 łyżka oleju

1/2 szkl mleka (u nas roślinne)

duża szczypta soli

 

Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą kulę, po czym robić wałki jak na kopytka. Kroić krążki o grubości 1/2 cm i rozciągać je nożem w taki sposób by kawałek zawinął się do środka tworząc "zakamarek".

Kluseczki gotować w lekko osolonej wrzącej wodzie do chwili aż wypłyną na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Polać ulubionym sosem wytrawnym. My lubimy też z sosem słodkim (na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wsypujemy otręby orkiszowe oraz cukier trzcinowy, kokosowy lub ksylitol, mieszamy i gotowe). Ugotowane kluseczki polewamy sosem i ... zajadamy.

 

Smacznych wrażeń :)

Zespół Orvita

 

 

Polecane produkty

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...