BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach
28-06-2023
Staram się by nasze wypieki były jak najbardziej korzystne i przyjazne dla naszych organizmów. Dlatego najczęściej piekę chleb na zakwasie. To zakwas i bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za to, że chleb tak pieczony jest najbardziej przyjazny dla naszego układu pokarmowego, ma niższy indeks glikemiczny i jest łatwostrawny. To zakwas neutralizuje kwas fitynowy zawarty w zbożach, przez co zwiększa wchłanialność mikroelementów przez organizm. A prastary orkisz jest zbożem o niezwykłej kompozycji witamin i mikroelementów (w tym pierwiastków śladowych), więc dobrze jest z nich skorzystać. Pomagają nam w tym bakterie "zakwasowe". Z tego względu orkiszowy chleb na zakwasie jest uznawany za najzdrowsze pieczywo.
Ale czasami przychodzi ochota na pulchne i chrupkie bułeczki :)
I dlatego powstały orkiszowe "Bułki Kompromisowe", które zawierają i zakwas (który przekwasił mąkę i wykonał swoją nieocenioną pracę) i drożdże, które bardziej spulchniły ciasto nadając im "bułkowego" charakteru.
Różnicę stanowi typ mąki (i do zaczynu i do ciasta użyłam mąki eko 1050 Orvita ), dodatek oleju lub masła klarowanego oraz konsystencja ciasta, które w tej fazie zrobiłam bardziej gęste. Odstawiłam na 3 - 4 godziny. Po tym czasie dodałam wcześniej rozrobione drożdże (drożdże + 50 ml wody + miód). Ponownie wyrobiłam ciasto (jeśli za rzadkie to trzeba dosypać trochę mąki), przykryłam i zostawiłam na godzinę. Po godzinie formowałam bułeczki, które wstawione do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piekły się ok. 30 - 40 minut. Można posypać ulubionymi dodatkami. Warto też popruszyć mąką i naciąć na środku (co zrobię następnym razem).
Ten przepis tylko w teorii może się wydawać skomplikowany, ale w praktyce daje się szybko oswoić :) Bułkom Kompromisowym trzeba poświęcić tylko więcej czasu.
PRZEMIAŁ MĄKI 1050 BĘDZIE OK. 20 MAJA
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotk...
Featured articles
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH
12-05-2020
Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia...
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
Cookies settings
Strictly necessary cookies
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.