);

MĄKA ORKISZOWA CHLEBOWA ORvita EKO, typ 1050, 1kg

  • szt.
  • 15,70 zł / szt.
  • 1 kg ( 15,70 zł za 1 kg )

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dbałością na w 100% ekologicznych certyfikowanych polach.

 

Mąka orkiszowa eko 1050 ORvita to mąka średnio-jasna o puszystej i delikatnej strukturze, otrzymana z ziarna prastarej, leczniczej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest uznana za najszlachetniejszą w grupie odmian zalecanych przez Hildegardę z Bingen.

 

Zboże orkiszu uprawiane jest na terenie naszego kraju w sposób ekologiczny i odpowiedzialny (bez pestycydów, fungicydów, Randapu i innych). Mąka orkiszowa ORvita zawiera w 100% prastarą odmianę orkiszu Oberkulmer Rotkorn i jest produktem ekologicznym bez dodatków chemicznych jak konserwanty, wybielacze czy rozpulchniacze.

Więcej na temat uprawy ziarna oraz wytwarzania produktów Orvita można przeczytać w artykule:

https://orvita.pl/blog/co-jest-w-produktach-orvity.html

Mąka orkiszowa zajmuje szczególne miejsce w zdrowej kuchni, szczególnie w diecie św. Hildegardy z Bingen. Jest delikatna w smaku i strukturze. Bułeczki orkiszowe, naleśniki, kluseczki, ciasteczka są przysmakiem nie tylko dzieci ale i osób starszych.

Znajduje ona zastosowanie zarówno w gotowaniu jak i w wypiekach kulinarnych. Mąkę jasną można mieszać z mąką orkiszową ciemną (z pełnego przemiału, np. typ 1400 czy 1850).

Mąka orkiszowa ORvita

- zawiera wysokowartościowe białko, o innej strukturze niż białko pszenicy.

- zawiera mikroelement thiocyanate (Thiocyanat /Rhodanid), który działa wzmacniająco na układ immunologiczny

- pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, jest łatwo przyswajalna 

 

Dostępne opakowania: 1kg, 5kg

 

Produkt rolnictwa ekologicznego

Certyfikacja: PL-EKO-04

Rolnictwo Polska

 

Producent:

ORvita.pl Sp. z o.o.

ul. Paderewskiego 36, 62-020 Swarzędz

Kraj pochodzenia: Polska

 

Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl