);
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dbałością na w 100% ekologicznych certyfikowanych polach.
Mąka orkiszowa eko 1050 ORvita to mąka średnio-jasna o puszystej i delikatnej strukturze, otrzymana z ziarna prastarej, leczniczej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest uznana za najszlachetniejszą w grupie odmian zalecanych przez Hildegardę z Bingen.
Zboże orkiszu uprawiane jest na terenie naszego kraju w sposób ekologiczny i odpowiedzialny (bez pestycydów, fungicydów, Randapu i innych). Mąka orkiszowa ORvita zawiera w 100% prastarą odmianę orkiszu Oberkulmer Rotkorn i jest produktem ekologicznym bez dodatków chemicznych jak konserwanty, wybielacze czy rozpulchniacze.
Więcej na temat uprawy ziarna oraz wytwarzania produktów Orvita można przeczytać w artykule:
Mąka orkiszowa zajmuje szczególne miejsce w zdrowej kuchni, szczególnie w diecie św. Hildegardy z Bingen. Jest delikatna w smaku i strukturze. Bułeczki orkiszowe, naleśniki, kluseczki, ciasteczka są przysmakiem nie tylko dzieci ale i osób starszych.
Znajduje ona zastosowanie zarówno w gotowaniu jak i w wypiekach kulinarnych. Mąkę jasną można mieszać z mąką orkiszową ciemną (z pełnego przemiału, np. typ 1400 czy 1850).
Mąka orkiszowa ORvita
- zawiera wysokowartościowe białko, o innej strukturze niż białko pszenicy.
- zawiera mikroelement thiocyanate (Thiocyanat /Rhodanid), który działa wzmacniająco na układ immunologiczny
- pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, jest łatwo przyswajalna
Dostępne opakowania: 1kg, 5kg
Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikacja: PL-EKO-04
Rolnictwo Polska
Producent:
ORvita.pl Sp. z o.o.
ul. Paderewskiego 36, 62-020 Swarzędz
Kraj pochodzenia: Polska
Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl