BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach
28-06-2023
Staram się by nasze wypieki były jak najbardziej korzystne i przyjazne dla naszych organizmów. Dlatego najczęściej piekę chleb na zakwasie. To zakwas i bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za to, że chleb tak pieczony jest najbardziej przyjazny dla naszego układu pokarmowego, ma niższy indeks glikemiczny i jest łatwostrawny. To zakwas neutralizuje kwas fitynowy zawarty w zbożach, przez co zwiększa wchłanialność mikroelementów przez organizm. A prastary orkisz jest zbożem o niezwykłej kompozycji witamin i mikroelementów (w tym pierwiastków śladowych), więc dobrze jest z nich skorzystać. Pomagają nam w tym bakterie "zakwasowe". Z tego względu orkiszowy chleb na zakwasie jest uznawany za najzdrowsze pieczywo.
Ale czasami przychodzi ochota na pulchne i chrupkie bułeczki :)
I dlatego powstały orkiszowe "Bułki Kompromisowe", które zawierają i zakwas (który przekwasił mąkę i wykonał swoją nieocenioną pracę) i drożdże, które bardziej spulchniły ciasto nadając im "bułkowego" charakteru.
Różnicę stanowi typ mąki (i do zaczynu i do ciasta użyłam mąki eko 1050 Orvita ), dodatek oleju lub masła klarowanego oraz konsystencja ciasta, które w tej fazie zrobiłam bardziej gęste. Odstawiłam na 3 - 4 godziny. Po tym czasie dodałam wcześniej rozrobione drożdże (drożdże + 50 ml wody + miód). Ponownie wyrobiłam ciasto (jeśli za rzadkie to trzeba dosypać trochę mąki), przykryłam i zostawiłam na godzinę. Po godzinie formowałam bułeczki, które wstawione do nagrzanego do 180 stopni piekarnika piekły się ok. 30 - 40 minut. Można posypać ulubionymi dodatkami. Warto też popruszyć mąką i naciąć na środku (co zrobię następnym razem).
Ten przepis tylko w teorii może się wydawać skomplikowany, ale w praktyce daje się szybko oswoić :) Bułkom Kompromisowym trzeba poświęcić tylko więcej czasu.
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Empfohlene Artikel
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH
12-05-2020
Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia...
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
Cookie-Einstellungen
Notwendige Cookies
Diese Cookies sind für die Funktionsfähigkeit der Seite unerlässlich und können nicht deaktiviert werden. Sie dienen zum Beispiel dazu, den Inhalt des Warenkorbs des Benutzers zu speichern. Sie können Ihren Browser so einstellen, dass er diese Cookies blockiert, aber dann wird die Seite nicht richtig funktionieren. Diese Cookies ermöglichen die Identifizierung von z.B. angemeldeten Personen.
Immer aktiv
Analyse-Cookies
Diese Cookies ermöglichen es, Besuche und Traffic-Quellen zu zählen. Dank dieser Cookies wissen wir, welche Seiten beliebter sind und wie sich die Besucher auf der Seite bewegen. Alle durch diese Cookies gesammelten Informationen sind anonym.
Werbe-Cookies
Werbungs-Cookies können über unsere Website von unseren Werbepartnern verwendet werden. Sie dienen dazu, ein Profil Ihrer Interessen auf der Grundlage der Informationen zu erstellen, die Sie über die Seiten, die Sie ansehen, anzeigen, was eine eindeutige Identifizierung Ihres Browsers und Endgeräts umfasst. Wenn Sie diesen Cookies nicht zustimmen, werden Sie weiterhin grundlegende Werbung in Ihrem Browser sehen, die nicht auf Ihren Interessen basiert.