);

BIO Olej kokosowy nierafinowany, 900ml

  • szt.
  • 39,25 zł / szt.
  • 900 ml ( 43,61 zł za 1 l )

Olej kokosowy, z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny oraz do smażenia i pieczenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.

BIO olej kokosowy jest olejem najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Pochodzi z upraw ekologicznych. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Ma konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C przybiera konsystencją półpłynną.

Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.

93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Pozostałe 7% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

Olej kokosowy jest przydatny nie tylko w kuchni. Wiele osób ceni go sobie za właściwości pielęgnujące, nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.

 

Skład: 100% organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera)

 

Wartości odżywcze w 100g

Wartość energetyczna 3696kJ/899kcal – 44% RWS*

Tłuszcz 99,8g – 142,5%

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 95g – 475%

w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,8g

w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1g

Węglowodany 0g – 0%

w tym cukry 0g – 0%

Białko 0,2g – <1%

Sól 0g – 0%

*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcze