Karnawał rządzi się swoimi prawami. Nasze menu w tym czasie wzbogaca się o pączki, faworki i inne słodkości. Często już w karnawale zapominamy o części postanowień noworocznych na przykład dotyczących wprowadzenia zdrowej diety. U nas często tak bywa. Ale jedno nasze postanowienie zdrowotne nabrało realnego wymiaru i dlatego powstał Orkiszowy Chleb Błonnikowy Orvity.
Postanowieniem było: więcej błonnika w diecie! Szczególnie po czasie suto zastawionych świątecznych stołów oraz zwiększonej ilości karnawałowych słodkości :)
Aby utrzymać nasze jelita i gospodarkę cukrową w organizmie w dobrej formie, potrzeba codziennego dbania o kondycję i prawidłową przemianę materii. Dlatego jednym z ważniejszych kroków jakie możemy zrobić to zwiększyć w diecie ilość błonnika.
Błonnik z czystej odmiany orkiszu posiada cały wachlarz swoich dobroczynnych wpływów na nasz organizm ponieważ zawiera jednocześnie dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Najważniejsze z nich to:
- poprawia perystaltykę jelit, co sprawia lepsze ich opróżnianie czyli zapobiega zaparciom
- zapobiega rozwojowi nowotworów jelit
- zwiększa uczucie sytości
- obniża wchłanianie cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych
- obniża poziom cukru we krwi, co wpływa na mniejsze ryzyko cukrzycy
- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
- ułatwia wydalanie tłuszczu czym wspiera proces odchudzania
- ułatwia naturalny detoks
Aby zwiększyć ilość błonnika powstał w naszej orvitowej kuchni Orkiszowy Chleb Błonnikowy.
Jest syty, zawiera całe bogactwo orkiszu Oberkulmer Rotkorn i potężną ilość błonnika.
Mąkę, otręby, babkę i pestki wymieszać, dodać zakwas i wodę (tyle, aby składniki się połączyły), odstawić na 1 godzinę (a minimum 30 min).
Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli i wyrobić ewentualnie dodając tyle wody, aby ciasto miało elastyczną, miękką konsystencję. Przełożyć do formy, lekko przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 -7 godzin w temperaturze pokojowej (im temperatura wyższa tym czas wyrastania będzie krótszy).
Piec w temperaturze 190 stopni 1 godzinę.
Smacznych wrażeń :)
Życzymy zdrowych, smacznych wypieków i wiele dobra w Roku 2023 a także dużo spełnionych postanowień :)
Zespół Orvita
zakupy@orvita.pl
Ps.
Jeśli potrzebujesz orkiszowego zakwasu lub porady dotyczącej pieczenia chleba - chętnie służymy pomocą :)
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą db...
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.