);
Dzień dobry,
Karnawał rządzi się swoimi prawami. Nasze menu w tym czasie wzbogaca się o pączki, faworki i inne słodkości. Często już w karnawale zapominamy o części postanowień noworocznych na przykład dotyczących wprowadzenia zdrowej diety. U nas często tak bywa. Ale jedno nasze postanowienie zdrowotne nabrało realnego wymiaru i dlatego powstał Orkiszowy Chleb Błonnikowy Orvity.
Postanowieniem było: więcej błonnika w diecie! Szczególnie po czasie suto zastawionych świątecznych stołów oraz zwiększonej ilości karnawałowych słodkości :)
Aby utrzymać nasze jelita i gospodarkę cukrową w organizmie w dobrej formie, potrzeba codziennego dbania o kondycję i prawidłową przemianę materii. Dlatego jednym z ważniejszych kroków jakie możemy zrobić to zwiększyć w diecie ilość błonnika.
Błonnik z czystej odmiany orkiszu posiada cały wachlarz swoich dobroczynnych wpływów na nasz organizm ponieważ zawiera jednocześnie dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Najważniejsze z nich to:
- poprawia perystaltykę jelit, co sprawia lepsze ich opróżnianie czyli zapobiega zaparciom
- zapobiega rozwojowi nowotworów jelit
- zwiększa uczucie sytości
- obniża wchłanianie cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych
- obniża poziom cukru we krwi, co wpływa na mniejsze ryzyko cukrzycy
- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
- ułatwia wydalanie tłuszczu czym wspiera proces odchudzania
- ułatwia naturalny detoks
Aby zwiększyć ilość błonnika powstał w naszej orvitowej kuchni Orkiszowy Chleb Błonnikowy.
Jest syty, zawiera całe bogactwo orkiszu Oberkulmer Rotkorn i potężną ilość błonnika.
Oto przepis:
- 3 szklanki Mąki orkiszowej razowej eko Orvita (pełen przemiał)
- 1,5 szklanki Otrąb orkiszowych grubych, eko Orvita
- 1 łyżka babki jajowatej
- 1 szklanka dobrze odżywionego zakwasu
- łyżeczka soli
Opcjonalnie: pestki dyni, słonecznika, rodzynki ...
Mąkę, otręby, babkę i pestki wymieszać, dodać zakwas i wodę (tyle, aby składniki się połączyły), odstawić na 1 godzinę (a minimum 30 min).
Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli i wyrobić ewentualnie dodając tyle wody aby ciasto miało elastyczną, miękką konsystencję. Przełożyć do formy, lekko przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 -7 godzin w temperaturze pokojowej (im temperatura wyższa tym czas wyrastania będzie krótszy).
Piec w temperaturze 190 stopni 1 godzinę.
Smacznych wrażeń :)
Życzymy zdrowych, smacznych wypieków i wiele dobra w Roku 2023 a także dużo spełnionych postanowień :)
Zespół Orvita
zakupy@orvita.pl
Ps.
Jeśli potrzebujesz orkiszowego zakwasu lub porady dotyczącej pieczenia chleba - chętnie służymy pomocą :)