Gofry na zakwasie to wariant zdrowszej wersji popularnego smakołyku (kojarzonego z nadmorskim deptakiem, górą bitej śmietany i frużeliną ;)
Poprzez zamianę mąki pszennej na orkiszową (oczywiście z prastarej odmiany) oraz proszku do pieczenia na zakwas (oczywiście orkiszowy), uzyskaliśmy gofry zdecydowanie bardziej przyjazne dla naszego żołądka i jelit. Są smaczne i chrupiące, mogą być podawane na słodko (z dżemem, owocami) ale u nas świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałat czy innych dań wytrawnych np. z różnego rodzaju pastami warzywnymi.
Jeśli masz dziecko, które nie przepada za chlebem na zakwasie a chcesz by w jego menu były produkty z dobrego zboża w przyjaznej probiotycznej formule - spróbuj takich gofrów.
1/4 szkl roztopionego chłodnego tłuszczu (np. masło klarowane, olej kokosowy)
1 żółtko
1 całe jajko
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
Zakwas połączyć z mąką, mlekiem i zostawić w temperaturze pokojowej na 4 godziny. Następnie dodać tłuszcz, "rozkłucone" jaja, cukier waniliowy i wszystko zmiksować na jednolitą płynną masę. Odczekać pół godziny, po czym delikatnie wlewać do gofrownicy i piec (nie odkrywając) do zrumienienia. Najlepiej smakują wkrótce po upieczeniu.
Chleb na zakwasie jest najzdrowszym chlebem na świecie. Kto zaczyna przygodę z pieczeniem na zakwasie, często przygoda ta towarzyszy mu do...
ORKISZOWE KRAKERSY NA ZAKWASIE
10-06-2023
Lato za pasem a tymczasem w orvitowej kuchni zdrowa, bezcukrowa przekąska. ORKISZOWE KRAKERSY NA ZAKWASIE
W składzie: eko mąka orkiszowa Orvita...
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
Cookie-Einstellungen
Notwendige Cookies
Diese Cookies sind für die Funktionsfähigkeit der Seite unerlässlich und können nicht deaktiviert werden. Sie dienen zum Beispiel dazu, den Inhalt des Warenkorbs des Benutzers zu speichern. Sie können Ihren Browser so einstellen, dass er diese Cookies blockiert, aber dann wird die Seite nicht richtig funktionieren. Diese Cookies ermöglichen die Identifizierung von z.B. angemeldeten Personen.
Immer aktiv
Analyse-Cookies
Diese Cookies ermöglichen es, Besuche und Traffic-Quellen zu zählen. Dank dieser Cookies wissen wir, welche Seiten beliebter sind und wie sich die Besucher auf der Seite bewegen. Alle durch diese Cookies gesammelten Informationen sind anonym.
Werbe-Cookies
Werbungs-Cookies können über unsere Website von unseren Werbepartnern verwendet werden. Sie dienen dazu, ein Profil Ihrer Interessen auf der Grundlage der Informationen zu erstellen, die Sie über die Seiten, die Sie ansehen, anzeigen, was eine eindeutige Identifizierung Ihres Browsers und Endgeräts umfasst. Wenn Sie diesen Cookies nicht zustimmen, werden Sie weiterhin grundlegende Werbung in Ihrem Browser sehen, die nicht auf Ihren Interessen basiert.