W dużej misce wymieszać gorące mleko z miękkim masłem, drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia masła. Dodać 50g mąki orkiszowej, wymieszać. Zostawić zaczyn na około 15 minut w ciepłym miejscu.
Dodać sól i jajka oraz resztę mąki (400g). Zagniatać ciasto (przez kilka minut) by było zwarte, uformować kulę, i zostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 3 części. Z każdej części zrobić wałek i zapleść z nich warkocz*. Ułożyć chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
W czasie gdy chałka wyrasta należy zagnieść razem wszystkie składniki na kruszonkę.
Włączyć piekarnik - temperatura 180 stopni, góra dół.
Wyrośniętą chałkę należy posmarować mlekiem i następnie posypać kruszonką.
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.