);

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa

Zapoznaj się z naszą ofertą ekologicznej mąki orkiszowej, wyprodukowanej z ziarna prastarej leczniczej odmiany Oberkulmer Rotkorn. Dzięki niej możesz przygotować zdrowe chleby, ciasta i inne wypieki. Oferujemy duży wybór produktów, sprawując pełną kontrolę nad ich powstawaniem. Pozwala nam to zagwarantować najwyższą jakość i czystość wyrobów ORvity.

Z czego powstaje ekologiczna mąka orkiszowa ORvita?

EKO mąka orkiszowa Orvita powstaje z ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, który sami uprawiamy w sposób ekologiczny. Jego historia sięga 5 tysięcy lat przed Chrystusem. Orkisz jest mniej wydajny i bardziej kosztowny w uprawie, z czasem został więc wyparty przez inne ziarna. Co warto podkreślić - orkisz nie jest rodzajem pszenicy. Mimo, że zawiera gluten, ma on inną strukturę niż ten zawarty w pszenicy, przez co jest łagodniejszy i łatwiej przyswajalny nawet dla osób z nietolerancją pokarmową.

Najważniejszą cechą zboża tej odmiany jest brak modyfikacji genetycznych, które dotknęły tradycyjną pszenicę. Do jego uprawy nie stosujemy pestycydów i sztucznych nawozów. Zawiera wiele cennych minerałów, witaminy oraz błonnik. Jest bogaty w gluten i aminokwasy, oraz mikro i makroelementy. Stanowi cenne źródło magnezu, fosforu, sodu, żelaza, potasu i wapnia. Dodatkowo jednym z najważniejszych składników zawartych w ziarnie orkiszu jest rhodanid - naturalny antybiotyk i immunostymulator.

Ekologiczna mąka orkiszowa ORvita - czy jest zdrowa?

Jasna mąka orkiszowa pod każdym względem przewyższa tę pozyskiwaną z ziaren zwykłej pszenicy. Może ją zastąpić w każdej sytuacji, a wszystkie cenne substancje w niej zawarte są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Jest doskonałym źródłem składników odżywczych, przy okazji dostarczając bardziej złożonych i wyrafinowanych doznań smakowych. Niewątpliwie należy uznać ją za produkt ekologiczny i pełnowartościowy.

Ekologiczna mąka orkiszowa ORvita - zalety

Wyroby z mąki orkiszowej Orvita są lekkostrawne, łagodne i smaczne. Mają charakterystyczny lekko orzechowy posmak, który jednak w żaden sposób nie dominuje dań. Mogą być spożywane przez cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny - ig. Zawiera dobrze przyswajalny gluten, dzięki któremu wypieki zachowują atrakcyjną strukturę. Wyroby orkiszowe są szczególnie doceniane przez osoby z problemami trawiennymi i małe dzieci.

Ekologiczna mąka orkiszowa ORvita - opinie

Mąka orkiszowa ORvita cieszy się doskonałymi opiniami konsumentów. Wysoko cenią jej użyteczność w kuchni, aspekty zdrowotne i niepowtarzalny smak. Rzadko zdarza się, by osoby używające produktów z orkiszu czuły potrzebę powrotu do zwykłej pszenicy, ponieważ po zmianie cieszą się lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Ekologiczna mąka orkiszowa ORvita - do czego?

Ekologiczną mąkę orkiszową wykorzystasz wszędzie tam, gdzie zazwyczaj sięgasz po zwykłą mąkę z pszenicy. Z orkiszem zrobisz:

  • chleby,
  • pizzę,
  • ciasta,
  • placki,
  • naleśniki,
  • bułki,
  • gofry,
  • pierogi,
  • makarony.

W poszukiwaniu inspiracji i przepisów odwiedź naszego bloga i zapoznaj się z pozycjami z biblioteki ORvity. Z EKO mąki orkiszowej możesz korzystać bez ograniczeń, a jej właściwości kulinarne pozwolą Ci zaskoczyć znajomych nowymi smakami i fakturami Twoich potraw.

Ekologiczna mąka orkiszowa ORvita - cena

Orkisz prastarej odmiany Oberkulmer Rotkorn jest bardziej wymagający w obróbce i uprawie niż pszenica. Dodatkowo daje do ośmiu razy mniejszy plon. Nie jest więc tak szeroko dostępny, co przekłada się na jego wyższą cenę. Zapoznaj się z naszą ofertą, by poznać dokładny koszt zamówienia produktów. Przy okazji przeczytasz szczegółowe właściwości wyrobów ORvity. Wystarczy, że złożysz zamówienie na ponad 250 zł, by skorzystać z darmowej dostawy. Odwiedź także nasz dział z promocjami i nowościami.

Ekologiczna mąka orkiszowa - oferta orvita.pl

Oferta ekologicznej mąki orkiszowej w sklepie internetowym orvita.pl została podzielona na typy:

  • mąka orkiszowa 630 EKO,
  • mąka orkiszowa 1050 EKO,
  • mąka orkiszowa razowa EKO.

Skład naszych wyrobów nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Są one w 100% naturalne, ekologiczne i pozbawione konserwantów, wybielaczy i rozpulchniaczy. Mąkę otrzymujemy z przemiału prastarej odmiany orkiszu Oberkulmer Rotkorn, zalecanej przez Hildegardę z Bingen.

Spróbuj orkiszowego detoksu w 7 dni. To dobra droga do rozpoczęcia nowego rozdziału w swojej diecie i życiu. Uwolnisz organizm z toksyn i wzmocnisz odporność, a zmiana przyzwyczajeń żywieniowych pozwoli długofalowo poprawić stan Twojego organizmu.

Nie musisz dłużej zastanawiać się, gdzie kupić prawdziwą , ekologiczną mąkę orkiszową. Skontaktuj się z nami. Chętnie odpowiemy na pytania dotyczące naszych produktów. Uprawą i przetwórstwem prastarego orkiszu zajmujemy się od 1996 roku. Doskonale znamy jej właściwości. Przekonaj się sam, jak spożywanie orkiszu może zmienić Twoje samopoczucie i życie. Zapraszamy!