);

MĄKA z SAMOPSZY ORvita, RAZOWA 500 g z upraw eko

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: MSP 500
  • Producent: Orvita
  • Dostępność: Brak Brak

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed obniżką: 9,99 zł brutto
  • szt.
  • Cena katalogowa: 9,99 zł
  • Rabat: -1,00 zł
  • 8,99 zł / szt.
  • 1 kg ( 8,99 zł za 1 kg )
  • Niedostępny

Mąka z Samopszy ORvita to mąka z prastarej odmiany pszenicy Samopsza, uprawianej ekologicznie.

Ziarno samopszy (łac.Triticum monococcum) jest nazywane "małym orkiszem", ponieważ podobnie jak orkisz jest bogate w białko, minerały (zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn) oraz witaminy. Mąka oraz chleb wypiekany z samopszy cechuje się lekko orzechowym smakiem oraz żółtawym zabarwieniem ze względu na wysoką zawartość karotenoidów (Alfa i Beta-Karoten, Luteina i Zeaksantyna), co wpływa zdrowotnie na kondycję oczu oraz ma działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.

Tłuszcz zawarty w ziarnie T. monococcum charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, a zawarty w niej gluten jest dużo mniej toksyczny niż pszeniczny.

Zboże Samopszy uprawiane jest na terenie Mazur w sposób ekologiczny i odpowiedzialny (bez pestycydów, fungicydów, Randapu i innych). Mąka z Samopszy ORvita zawiera w 100% ekologicznego ziarna Samopszy i jest (podobnie jak mąka orkiszowa ORvita) produktem bez żadnych dodatków chemicznych jak konserwanty, wybielacze czy rozpulchniacze.

"Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności funkcjonalnej, a nawet prozdrowotnej” – podkreśla dr hab. inż. Elżbieta Suchowilska, z Katedry Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Mąka Razowa z Samopszy nadaje się do wypieków chleba i ciastek. Gluten w niej zawarty ma niską zdolności zatrzymywania wody, jednak zadowalającą stabilność ciasta można uzyskać stosując technologię zakwasową. Ciasto we wstępnym etapie zarabiania jest »lejące« i dopiero po ok. 70-80 minutach staje się stabilne i gotowe do wypieku chleba.

Dobrze sprawdzają się wypieki chleba łączonego z orkiszu i samopszy, np. 50% mąki orkiszowej 630 i 50% mąki razowej z samopszy.

 

Dostępne opakowania: 0,5kg,1kg

 

Ziarno pochodzi z rolnictwa ekologicznego

Certyfikacja: PL-EKO-08

Rolnictwo Polska

 

Producent:

ORvita Sp. z o.o.

ul. Paderewskiego 36, 62-020 Swarzędz

Kraj pochodzenia: Polska

 

Dodatkowe informacje:

Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl