);

CO JEST A CZEGO NIE MA W PRODUKTACH ORVITY

13-08-2020

Jako polska, rodzinna firma ORvita od początku dbamy aby nasze produkty były lekarstwem.  Największym dla nas priorytetem jest zachowanie czystości naszych produktów. Od lat wysiewamy ziarno, co do którego mamy niezachwianą pewność, że jest najszlachetniejszą odmianą orkiszu 100% Orberkulmer Rotkorn. Uprawiamy je w sposób odpowiedzialny i świadomy zagrożeń występujących we współczesnym rolnictwie:

  • Prowadzimy uprawę bez pestycydów, fungicydów, glifosatu czy randapu.
  • Nie używamy żadnych środków do osuszania ziarna, które zostaje zebrane w odpowiednim czasie i przechowywane w odpowiednich, czystych warunkach.

Z ziarna mielimy mąkę w małym, gospodarczym młynie, przebudowanym specjalnie dla nas aby zniwelować zanieczyszczenie orkiszu innymi zbożami, jak również w naszym młynie żarnowym. Wszystko po to, aby nasza mąka orkiszowa była wolna od zanieczyszczenia pszenicą czy innymi ziarnami.

Do mąki nie dodajemy żadnych substancji chemicznych typu:

  • konserwanty
  • spulchniacze
  • stabilizatory (np. ostatnio coraz popularniejszy w przetwórstwie zbożowym brom)
  • środki owadobójcze

Mąka ORvita jest produktem czystym chemicznie bez żadnych innych dodatków.

 

Makaron ORvita jest produkowany z mąki i wody. W przypadku makaronów jajecznych dodajemy jaja świeże (3 szt na 1 kg mąki). Nie używamy proszku jajecznego ani żadnych innych dodatków chemicznych. W przypadku makaronów "zielonych" wzbogacamy je algami morskimi (chlorellą i spiruliną) z certyfikowanych upraw ekologicznych, monitorując wyniki badań wykluczające obecność metali ciężkich.

 

Kaszę i płatki wytwarzamy z oczyszczonego mechanicznie ziarna poddając je cięciu lub prasowaniu.

 

Żaden nasz produkt marki ORvita nie jest poddawany żadnym chemicznym procesom, ani nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Główną ideą naszej firmy jest "leczyć a nie szkodzić". Temu poświęcamy nasze serca, starania i całą energię naszego Zespołu ORvity.