Karnawał rządzi się swoimi prawami. Nasze menu w tym czasie wzbogaca się o pączki, faworki i inne słodkości. Często już w karnawale zapominamy o części postanowień noworocznych na przykład dotyczących wprowadzenia zdrowej diety. U nas często tak bywa. Ale jedno nasze postanowienie zdrowotne nabrało realnego wymiaru i dlatego powstał Orkiszowy Chleb Błonnikowy Orvity.
Postanowieniem było: więcej błonnika w diecie! Szczególnie po czasie suto zastawionych świątecznych stołów oraz zwiększonej ilości karnawałowych słodkości :)
Aby utrzymać nasze jelita i gospodarkę cukrową w organizmie w dobrej formie, potrzeba codziennego dbania o kondycję i prawidłową przemianę materii. Dlatego jednym z ważniejszych kroków jakie możemy zrobić to zwiększyć w diecie ilość błonnika.
Błonnik z czystej odmiany orkiszu posiada cały wachlarz swoich dobroczynnych wpływów na nasz organizm ponieważ zawiera jednocześnie dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Najważniejsze z nich to:
- poprawia perystaltykę jelit, co sprawia lepsze ich opróżnianie czyli zapobiega zaparciom
- zapobiega rozwojowi nowotworów jelit
- zwiększa uczucie sytości
- obniża wchłanianie cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych
- obniża poziom cukru we krwi, co wpływa na mniejsze ryzyko cukrzycy
- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
- ułatwia wydalanie tłuszczu czym wspiera proces odchudzania
- ułatwia naturalny detoks
Aby zwiększyć ilość błonnika powstał w naszej orvitowej kuchni Orkiszowy Chleb Błonnikowy.
Jest syty, zawiera całe bogactwo orkiszu Oberkulmer Rotkorn i potężną ilość błonnika.
Mąkę, otręby, babkę i pestki wymieszać, dodać zakwas i wodę (tyle, aby składniki się połączyły), odstawić na 1 godzinę (a minimum 30 min).
Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli i wyrobić ewentualnie dodając tyle wody, aby ciasto miało elastyczną, miękką konsystencję. Przełożyć do formy, lekko przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 -7 godzin w temperaturze pokojowej (im temperatura wyższa tym czas wyrastania będzie krótszy).
Piec w temperaturze 190 stopni 1 godzinę.
Smacznych wrażeń :)
Życzymy zdrowych, smacznych wypieków i wiele dobra w Roku 2023 a także dużo spełnionych postanowień :)
Zespół Orvita
zakupy@orvita.pl
Ps.
Jeśli potrzebujesz orkiszowego zakwasu lub porady dotyczącej pieczenia chleba - chętnie służymy pomocą :)
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą db...
Cookies settings
Strictly necessary cookies
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.
Our website uses Google services such as Google Analytics and Google Ads. To learn more about how Google uses data from our website, please review Google's privacy policy and terms.
Sending advertising-related data
I agree to send data related to advertising to Google.
Google personalized ads
I agree to the use of personalized ads. These ads are tailored to specific user preferences, behaviors, and characteristics. Google collects data on user activities online, such as searches, visited websites, clicks, and online purchases, to better understand their interests and preferences.