);

ORKISZOWY CHLEB BŁONNIKOWY

01-02-2023

Dzień dobry,

Karnawał rządzi się swoimi prawami. Nasze menu w tym czasie wzbogaca się o pączki, faworki i inne słodkości. Często już w karnawale zapominamy o części postanowień noworocznych na przykład dotyczących wprowadzenia zdrowej diety. U nas często tak bywa. Ale jedno nasze postanowienie zdrowotne nabrało realnego wymiaru i dlatego powstał Orkiszowy Chleb Błonnikowy Orvity.

Postanowieniem było: więcej błonnika w diecie! Szczególnie po czasie suto zastawionych świątecznych stołów oraz zwiększonej ilości karnawałowych słodkości :)

Aby utrzymać nasze jelita i gospodarkę cukrową w organizmie w dobrej formie, potrzeba codziennego dbania o kondycję i prawidłową przemianę materii. Dlatego jednym z ważniejszych kroków jakie możemy zrobić to zwiększyć w diecie ilość błonnika.

Błonnik z czystej odmiany orkiszu posiada cały wachlarz swoich dobroczynnych wpływów na nasz organizm ponieważ zawiera jednocześnie dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Najważniejsze z nich to:

- poprawia perystaltykę jelit, co sprawia lepsze ich opróżnianie czyli zapobiega zaparciom

- zapobiega rozwojowi nowotworów jelit

- zwiększa uczucie sytości

- obniża wchłanianie cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych

- obniża poziom cukru we krwi, co wpływa na mniejsze ryzyko cukrzycy

- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych

- ułatwia wydalanie tłuszczu czym wspiera proces odchudzania

- ułatwia naturalny detoks

 

Aby zwiększyć ilość błonnika powstał w naszej orvitowej kuchni Orkiszowy Chleb Błonnikowy.

Jest syty, zawiera całe bogactwo orkiszu Oberkulmer Rotkorn i potężną ilość błonnika.

Oto przepis:

- 3 szklanki Mąki orkiszowej razowej eko Orvita (pełen przemiał)

- 1,5 szklanki Otrąb orkiszowych grubych, eko Orvita

- 1 łyżka babki jajowatej

- 1 szklanka dobrze odżywionego zakwasu

- łyżeczka soli

Opcjonalnie: pestki dyni, słonecznika, rodzynki ...

Mąkę, otręby, babkę i pestki wymieszać, dodać zakwas i wodę (tyle, aby składniki się połączyły), odstawić na 1 godzinę (a minimum 30 min).

Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli i wyrobić ewentualnie dodając tyle wody, aby ciasto miało elastyczną, miękką konsystencję. Przełożyć do formy, lekko przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 -7 godzin w temperaturze pokojowej (im temperatura wyższa tym czas wyrastania będzie krótszy).

Piec w temperaturze 190 stopni 1 godzinę.

Smacznych wrażeń :)

 

Życzymy zdrowych, smacznych wypieków i wiele dobra w Roku 2023 a także dużo spełnionych postanowień :)

Zespół Orvita

zakupy@orvita.pl

 

Ps.

Jeśli potrzebujesz orkiszowego zakwasu lub porady dotyczącej pieczenia chleba - chętnie służymy pomocą :)

Featured products

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ORvita EKO, typ 2000, 1 kg

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ORvita EKO, typ 2000, 1 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Babka Jajowata łupiny BIO 150g BATOM

Babka Jajowata łupiny BIO 150g BATOM

Nasiona babki jajowatej wspomagają odchudzanie (zmniejszając uczucie głodu). Znajdują również zastosowanie jako środek osłonowy w chorobie w...
Otręby orkiszowe grube, EKO Orvita 2 kg

Otręby orkiszowe grube, EKO Orvita 2 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą db...