Karnawał rządzi się swoimi prawami. Nasze menu w tym czasie wzbogaca się o pączki, faworki i inne słodkości. Często już w karnawale zapominamy o części postanowień noworocznych na przykład dotyczących wprowadzenia zdrowej diety. U nas często tak bywa. Ale jedno nasze postanowienie zdrowotne nabrało realnego wymiaru i dlatego powstał Orkiszowy Chleb Błonnikowy Orvity.
Postanowieniem było: więcej błonnika w diecie! Szczególnie po czasie suto zastawionych świątecznych stołów oraz zwiększonej ilości karnawałowych słodkości :)
Aby utrzymać nasze jelita i gospodarkę cukrową w organizmie w dobrej formie, potrzeba codziennego dbania o kondycję i prawidłową przemianę materii. Dlatego jednym z ważniejszych kroków jakie możemy zrobić to zwiększyć w diecie ilość błonnika.
Błonnik z czystej odmiany orkiszu posiada cały wachlarz swoich dobroczynnych wpływów na nasz organizm ponieważ zawiera jednocześnie dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Najważniejsze z nich to:
- poprawia perystaltykę jelit, co sprawia lepsze ich opróżnianie czyli zapobiega zaparciom
- zapobiega rozwojowi nowotworów jelit
- zwiększa uczucie sytości
- obniża wchłanianie cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych
- obniża poziom cukru we krwi, co wpływa na mniejsze ryzyko cukrzycy
- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
- ułatwia wydalanie tłuszczu czym wspiera proces odchudzania
- ułatwia naturalny detoks
Aby zwiększyć ilość błonnika powstał w naszej orvitowej kuchni Orkiszowy Chleb Błonnikowy.
Jest syty, zawiera całe bogactwo orkiszu Oberkulmer Rotkorn i potężną ilość błonnika.
Mąkę, otręby, babkę i pestki wymieszać, dodać zakwas i wodę (tyle, aby składniki się połączyły), odstawić na 1 godzinę (a minimum 30 min).
Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli i wyrobić ewentualnie dodając tyle wody, aby ciasto miało elastyczną, miękką konsystencję. Przełożyć do formy, lekko przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 5 -7 godzin w temperaturze pokojowej (im temperatura wyższa tym czas wyrastania będzie krótszy).
Piec w temperaturze 190 stopni 1 godzinę.
Smacznych wrażeń :)
Życzymy zdrowych, smacznych wypieków i wiele dobra w Roku 2023 a także dużo spełnionych postanowień :)
Zespół Orvita
zakupy@orvita.pl
Ps.
Jeśli potrzebujesz orkiszowego zakwasu lub porady dotyczącej pieczenia chleba - chętnie służymy pomocą :)
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą db...
Cookie-Einstellungen
Notwendige Cookies
Diese Cookies sind für die Funktionsfähigkeit der Seite unerlässlich und können nicht deaktiviert werden. Sie dienen zum Beispiel dazu, den Inhalt des Warenkorbs des Benutzers zu speichern. Sie können Ihren Browser so einstellen, dass er diese Cookies blockiert, aber dann wird die Seite nicht richtig funktionieren. Diese Cookies ermöglichen die Identifizierung von z.B. angemeldeten Personen.
Immer aktiv
Analyse-Cookies
Diese Cookies ermöglichen es, Besuche und Traffic-Quellen zu zählen. Dank dieser Cookies wissen wir, welche Seiten beliebter sind und wie sich die Besucher auf der Seite bewegen. Alle durch diese Cookies gesammelten Informationen sind anonym.
Werbe-Cookies
Werbungs-Cookies können über unsere Website von unseren Werbepartnern verwendet werden. Sie dienen dazu, ein Profil Ihrer Interessen auf der Grundlage der Informationen zu erstellen, die Sie über die Seiten, die Sie ansehen, anzeigen, was eine eindeutige Identifizierung Ihres Browsers und Endgeräts umfasst. Wenn Sie diesen Cookies nicht zustimmen, werden Sie weiterhin grundlegende Werbung in Ihrem Browser sehen, die nicht auf Ihren Interessen basiert.