);
Ekologiczne ziarno orkiszu ORvita to owoc zboża orkiszu - otrzymanego poprzez obłuskanie mocno przylegającej do niego plewy.To ziarno leczniczej, prastarej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest uznana za najszlachetniejszą w grupie odmian zalecanych przez Hildegardę z Bingen. Zboże orkiszu uprawiane jest w sposób naturalny na terenie naszego kraju.
Ziarno zajmuje szczególne miejsce w zdrowej kuchni, szczególnie w diecie św. Hildegardy z Bingen. Jest delikatne w smaku i strukturze. Ugotowane ziarno orkiszu jest wspaniałym dodatkiem do zielonej sałaty, do jogurtu, czy innego deseru. Może zastąpić ziemniaki lub ryż (gołąbki).
Ekologiczne ziarno orkiszu
zawiera wysokowartościowe białko, o innej strukturze niż białko pszenicy
- zawiera mikroelement thiocyanate (Thiocyanat /Rhodanid), który działa wzmacniająco na układ immunologiczny
- pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, jest łatwo przyswajalne
- cechuje je wysoka zawartość kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych
- posiada niski indeks glikemiczny
Dostępne opakowania: 0,5kg , 1kg, 5kg,
Przepis na sałatę z ziarnem orkiszu
Składniki: Sałata zielona 2 łyżki ugotowanego ziarna orkiszu Sos: 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka octu winnego Cukier trzcinowy/ Miód Przyprawy i zioła: czosnek, sól, galgant, bertram, pieprz, można dodać koper, szczypiorek, natkę pietruszki
Sposób przyrządzenia: 1. Ziarno namoczyć (kilka godzin),odlać po czym ugotować w świeżej wodzie, w proporcjach 1-2. 2. Sałatę należy umyć, osuszyć i pokroić. 3. Wymieszać wszystkie składniki sosu. 4. Sałatę zalać sosem i dodać do niej zimne ziarna 10 min. przed spożyciem. |
Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikacja: PL-EKO-04
Rolnictwo Polska
Producent:
ORvita.pl Sp. z o.o.
ul. Paderewskiego 36, 62-020 Swarzędz
Kraj pochodzenia: Polska
Dodatkowe informacje:
Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl