);
Mąka kasztanowa to produkt uzyskany z przemiału suszonych kasztanów jadalnych (maroni). Kasztany dostarczają błonnika, skrobi, witaminy B, E, K i C, białka oraz składników mineralnych (magnez, potas, wapń, fosfor, selen). Jadalne kasztany są także bogatym źródłem lecytyny poprawiającej pamięć i koncentrację oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL).
Badania dowiodły, że kasztany mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, przez co wpływają one na poprawę odporności i zapobiegają ryzyku infekcji. Regularne spożywanie kasztanów zapobiega chorobie Alzhaimera. Natomiast zawarta w nich escyna uszczelnia naczynka krwionośne, dlatego spożywanie kasztanów polecane jest m.in. osobom mającym problem z obrzękami lub żylakami.
Mąkę kasztanową można dodawać do zup i sosów, można wypiekać ciasta i chleby, robić makarony. Tam gdzie jest stosowana mąka orkiszowa tam można dodawać mąkę kasztanową.
W diecie św. Hildegardy z Bingen kasztany jadalne (całe, surowe, pieczone, gotowane, mąka kasztanowa) należą do wąskiej grupy pokarmów w 100% zdrowych dla człowieka.
W swoich książkach Hildegarda pisze:
„Drzewo kasztana jadalnego jest ciepłe i ze względu na jego ciepło ma dużą siłę (życiodajną), przez co symbolizuje discretio (umiar) i wszystko, co w nim jest, również jego owoce wykorzystywane są w walce z każdą słabością, która jest w człowieku” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)
„Gdy boli wątroba, weź mąkę kasztanową lub rozduś kasztany ugotowane i zmieszaj z miodem wcześniej rozgrzanym i jedz często, a to poprawi stan twojej wątroby.” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)
Kasztany jadalne to środek spożywczy wspierający organizm człowieka w walce z każdą chorobą. Kasztany to pokarm sprawdzający się również w regeneracji wątroby i śledziony.
Nie tylko owoce kasztanowca ale również jego łuski, kora, liście i drzewo są w 100% zdrowe i dobre dla człowieka.
Przepis wg. Św. Hildegardy wspierający regenerację wątroby:
5 łyżek podgrzanego miodu + 3 łyżki mąki kasztanowej
2 x dziennie po łyżeczce po posiłku.
Przepis wg. Św. Hildegardy przy dolegliwościach śledziony
„Upiecz kasztany i jedz je często ciepłe, a twoja śledziona odzyska zdrowie.” .” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)
Kraj pochodzenia: SAGI srl - Włochy
Adres dystrybutora: Orvita Sp. z o.o.
ul. Paderewskiego 36, Swarzędz
Dodatkowe informacje:
Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl