);

Mąka z kasztanów jadalnych, 400g SAGI

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: MKJS 400
  • Producent: SAGI srl
  • Dostępność: Jest Jest

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 18,99 zł brutto
  • szt.
  • 20,50 zł / szt.
  • 400 g ( 51,25 zł za 1 kg )

Mąka kasztanowa to produkt uzyskany z przemiału suszonych kasztanów jadalnych (maroni). Kasztany dostarczają błonnika, skrobi, witaminy B, E, K i C, białka oraz składników mineralnych (magnez, potas, wapń, fosfor, selen).  Jadalne kasztany są także bogatym źródłem lecytyny poprawiającej pamięć i koncentrację oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL).

Badania dowiodły, że kasztany mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, przez co wpływają one na poprawę odporności i zapobiegają ryzyku infekcji. Regularne spożywanie kasztanów zapobiega chorobie Alzhaimera. Natomiast zawarta w nich escyna uszczelnia naczynka krwionośne, dlatego spożywanie kasztanów polecane jest m.in. osobom mającym problem z obrzękami lub żylakami.

 

Mąkę kasztanową można dodawać do zup i sosów, można wypiekać ciasta i chleby, robić makarony. Tam gdzie jest stosowana mąka orkiszowa tam można dodawać mąkę kasztanową.

W diecie św. Hildegardy z Bingen  kasztany jadalne (całe, surowe, pieczone, gotowane, mąka kasztanowa) należą do wąskiej grupy pokarmów w 100% zdrowych dla człowieka.

W swoich książkach Hildegarda pisze:

„Drzewo kasztana jadalnego jest ciepłe i ze względu na jego ciepło ma dużą siłę (życiodajną), przez co symbolizuje discretio (umiar) i wszystko, co w nim jest, również jego owoce wykorzystywane są w walce z każdą słabością, która jest w człowieku” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)

 

„Gdy boli wątroba, weź mąkę kasztanową lub rozduś kasztany ugotowane i zmieszaj z miodem wcześniej rozgrzanym i jedz często, a to poprawi stan twojej wątroby.” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)

 

Kasztany jadalne to środek spożywczy wspierający organizm człowieka w walce z każdą chorobą. Kasztany to pokarm sprawdzający się również w  regeneracji wątroby i śledziony.  

Nie tylko owoce kasztanowca ale również jego łuski, kora, liście i drzewo są w 100% zdrowe i dobre dla człowieka.

 

Przepis wg. Św. Hildegardy wspierający regenerację wątroby:

      5 łyżek podgrzanego miodu + 3 łyżki mąki kasztanowej

      2  x dziennie po łyżeczce po posiłku.

 

Przepis wg. Św. Hildegardy przy dolegliwościach śledziony

        „Upiecz kasztany i jedz je często ciepłe, a twoja śledziona odzyska zdrowie.” .” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)

 

 

Kraj pochodzenia:  SAGI srl - Włochy

 

Adres dystrybutora:  Orvita Sp. z o.o.

ul. Paderewskiego 36, Swarzędz

 

Dodatkowe informacje:

Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl