);

Orkiszowa chałka drożdżowa

19-05-2023

Orkiszowa chałka drożdżowa

Składniki na ciasto:

450g mąki orkiszowej eko typ 630

150ml gorącego mleka

80g miękkiego masła

50g cukru trzcinowego

20g świeżych drożdży

2 jajka

½ łyżeczki soli

 

 

Składniki na kruszonkę:

50g mąki orkiszowej eko typ 630

30g masła

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka cukru waniliowego

 

+ mleko do posmarowania chałki

 

 

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać gorące mleko z miękkim masłem, drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia masła. Dodać 50g mąki orkiszowej, wymieszać. Zostawić zaczyn na około 15 minut w ciepłym miejscu.

Dodać sól i jajka oraz resztę mąki (400g). Zagniatać ciasto (przez kilka minut) by było zwarte, uformować kulę, i zostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.

 

Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 3 części. Z każdej części zrobić wałek i zapleść z nich warkocz*. Ułożyć chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.

 

W czasie gdy chałka wyrasta należy zagnieść razem wszystkie składniki na kruszonkę.

 

Włączyć piekarnik - temperatura 180 stopni, góra dół.

 

Wyrośniętą chałkę należy posmarować mlekiem i następnie posypać kruszonką.

Piec około 25-30 minut.