Udoskonalając swoje umiejętności piekarnicze, warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie ciasta na chleb i zacząć od zaczynu. Nie jest to tak kłopotliwe jak może się wydawać. W moim przypadku potrzebuję wyjąć zakwas dzień wcześniej i poświęcić mu dodatkowe 5 min. :) Ale do rzeczy ...
Zaczyn powstaje na bazie zakwasu. Zakwas to pierwszy i bazowy krok do pieczenia chleba. Czym jest i jak go zrobić pisałam tutaj. Zaczyn natomiast można określić rozbudowaną wersją zakwasu, a nawet wstępnym ciastem. Chleb z wykorzystaniem zaczynu jest lepiej wyrośnięty, bardziej pulchny i elastyczny. Pieczony z mąki jasnej lub 1050 przypomina chleb ze starej, pachnącej piekarni gdzie stary piekarz nie używał niczego poza mąką, wodą i solą. Chlebowe ciasto było wyrabiane hakiem, a bochenki były kształtowane dłońmi piekarza.
Przejdźmy do sedna ...
Potrzebne składniki:
ok. 600 g mąki orkiszowej 630 lub delikatnej 1050 (może być też mieszanka innych wyższych typów jeśli chleb ma być ciemniejszy i cięższy)
Zakwas, który odłożyłam z poprzedniego pieczenia wyjmuję z lodówki i przekładam do większego naczynia, dodaję 100 g mąki orkiszowej 630 lub1050 (gdy piekę jaśniejszy chleb) i 100 g wody. Po wymieszaniu przykrywam i pozostawiam w kuchni na noc. W ten sposób powstaje zaczyn.
Rano do zaczynu dosypuję ok. 500g mąki i mieszając dolewam tyle wody, ile wchłonie ciasto, żeby jego konsystencja była zwarta. Odkładam pół słoika ciasta jako zakwas i wstawiam do lodówki (do następnego pieczenia). Do pozostałego ciasta dosypuję sól. Do wyrabiania ciasta najlepiej sprawdzają się roboty, które posiadają hak. Ja wykorzystuję stary wypiekacz do chleba, w którym wyrabiam tylko ciasto. Podczas wyrabiania ciasto powinno być takiej gęstości, aby dało kształtować się w kulę. Jeśli jest za bardzo rzadkie i lejące, dosypujemy trochę mąki. Czas wyrabiania to ok. 10 -15 min. Następnie dalszą pracę wykonują moje dłonie.
Wyjmuję ciasto i w rękach rozciągam i składam na pół, powtarzając tę czynność kilkanaście, a nawet więcej razy. Po tym wkładam ciasto do formy i odpoczywam, a ono wręcz przeciwnie - zaczyna pracować wydzielając i kształtując pęcherzyki pełne dwutlenku węgla. Po kilku godzinach spędzonych w temperaturze ok. 22 stopni wyrośnięte ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę godzinę.
Po 2 godzinach stygnięcia odkrajamy pierwszą orkiszową "piętkę" i gramy w marynarza komu przypadnie ta pierwsza. Później i tak dzielimy się nią z radością odrywając po kawałku chrupiącą skórkę :)
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Cookie-Einstellungen
Notwendige Cookies
Diese Cookies sind für die Funktionsfähigkeit der Seite unerlässlich und können nicht deaktiviert werden. Sie dienen zum Beispiel dazu, den Inhalt des Warenkorbs des Benutzers zu speichern. Sie können Ihren Browser so einstellen, dass er diese Cookies blockiert, aber dann wird die Seite nicht richtig funktionieren. Diese Cookies ermöglichen die Identifizierung von z.B. angemeldeten Personen.
Immer aktiv
Analyse-Cookies
Diese Cookies ermöglichen es, Besuche und Traffic-Quellen zu zählen. Dank dieser Cookies wissen wir, welche Seiten beliebter sind und wie sich die Besucher auf der Seite bewegen. Alle durch diese Cookies gesammelten Informationen sind anonym.
Werbe-Cookies
Werbungs-Cookies können über unsere Website von unseren Werbepartnern verwendet werden. Sie dienen dazu, ein Profil Ihrer Interessen auf der Grundlage der Informationen zu erstellen, die Sie über die Seiten, die Sie ansehen, anzeigen, was eine eindeutige Identifizierung Ihres Browsers und Endgeräts umfasst. Wenn Sie diesen Cookies nicht zustimmen, werden Sie weiterhin grundlegende Werbung in Ihrem Browser sehen, die nicht auf Ihren Interessen basiert.