Gojnik (szałwia libańska) rośnie w górach na wysokości 800- 2000 m n.p.m. Herbatka z niego jest bardzo popularna w Grecji. Roślina ta ma wyjątkowe właściwości zdrowotne poprzez bogactwo witamin i minerałów, m.in. żelaza, cynku, magnezu, potasu i sodu, a także kwasów fenolowych, glikozydów, diterpenów i olejków eterycznych. Dzięki temu gojnik ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny i zapobiega niektórym nowotworom. Oprócz naturalnego wsparcia układu odpornościowego, gojnik dodaje też energii, poprawia witalność i redukuje poczucie zmęczenia. Jego regularne spożywanie ma znaczenie w profilaktyce i leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych i problemach z nerkami. Gojnik wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, łagodzi dolegliwości w kamicy nerkowej i grzybicy, zwalczając drożdżaki candida.
Herbata gojnikowa poprawia też pracę mózgu, przez co wpływa na przeciwdziałanie demencji i chorobie Alzheimera.