);
Rigatoni to rurka wymyślona w Rzymie. Przez żłobkowanie zewnętrznej strony świetnie nadaje się do sosów, które łagodnie opływają zatrzymując się na zewnętrznych ściankach. W naszej kuchni poszliśmy o krok dalej i zatopiliśmy ją w sosie pomidorowo - paprykowym, po czym ustawiliśmy przytulone do siebie i zapiekliśmy w małych, okrągłych naczyniach. Tak powstała vegańska orvitowa wersja zapiekanki makaronowej z rurki Rigatoni.
Składniki:
jedna duża cebula
3 ząbki czosnku
jedna papryka
przecier pomidorowy ok. 0,5 litra
3 łyżki czerwonego wina
sól, pieprz, zioła jakie lubimy
200 g makaronu Rigatoni Orvita
Przepis:
Na patelni podsmażamy drobno pokrojone: cebulę, czosnek i paprykę. Wlewamy przecier pomidorowy, przyprawy i wino. Wszystko gotujemy ok. 10 min pod przykryciem. Sos nie może być zbyt gęsty.
Makaron w misce zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach odlewamy wodę. W naczynie żaroodporne na dno wlewamy trochę sosu i ustawiamy rurki jedna przy drugiej. Staramy się napełnić sosem każdą rurkę tak aby wszystkie rurki były zanurzone. Zapiekamy 15 -20 min w temp. 180 stopni. Wierzch można posypać posiekanymi orzechami nerkowca.
Podajemy z radością :)
Smacznego