Mąka z kasztanów jadalnych, 500g, Noceti Zobacz większą

Mąka z kasztanów jadalnych, 500g, Noceti

MKJ 500

Nowy produkt

Cena za kilogram: 40,60 zł

Więcej szczegółów

19,89 zł

Cena produktu w przeliczeniu na 1 szt.: 19,89 zł

    Marka:   Nocetii

     

    Opis produktu:

    Mąka kasztanowa to produkt uzyskany z przemiału suszonych kasztanów jadalnych (maroni). Kasztany dostarczają błonnika, skrobi, witaminy B, E, K i C, białka oraz składników mineralnych (magnez, potas, wapń, fosfor, selen).  Jadalne kasztany są także bogatym źródłem lecytyny poprawiającej pamięć i koncentrację oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL).

    Badania dowiodły, że kasztany mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, przez co wpływają one na poprawę odporności i zapobiegają ryzyku infekcji. Regularne spożywanie kasztanów zapobiega chorobie Alzhaimera. Natomiast zawarta w nich escyna uszczelnia naczynka krwionośne, dlatego spożywanie kasztanów polecane jest m.in. osobom mającym problem z obrzękami lub żylakami.

    Mąkę kasztanową można dodawać do zup i sosów, można wypiekać ciasta i chleby, robić makarony. Tam gdzie jest stosowana mąka orkiszowa tam można dodawać mąkę kasztanową.

     

    W diecie św. Hildegardy z Bingen  kasztany jadalne (całe, surowe, pieczone, gotowane, mąka kasztanowa) należą do wąskiej grupy pokarmów w 100% zdrowych dla człowieka.

    W swoich książkach Hildegarda pisze:

    „Drzewo kasztana jadalnego jest ciepłe i ze względu na jego ciepło ma dużą siłę (życiodajną), przez co symbolizuje discretio (umiar) i wszystko, co w nim jest, również jego owoce wykorzystywane są w walce z każdą słabością, która jest w człowieku” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)

     

    „Gdy boli wątroba, weź mąkę kasztanową lub rozduś kasztany ugotowane i zmieszaj z miodem wcześniej rozgrzanym i jedz często, a to poprawi stan twojej wątroby.” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)

     

    Kasztany jadalne to środek spożywczy wspierający organizm człowieka w walce z każdą chorobą. Kasztany to pokarm sprawdzający się również w  regeneracji wątroby i śledziony.  

    Nie tylko owoce kasztanowca ale również jego łuski, kora, liście i drzewo są w 100% zdrowe i dobre dla człowieka.

     

    Przepis wg. Św. Hildegardy wspierający regenerację wątroby:

          5 łyżek podgrzanego miodu + 3 łyżki mąki kasztanowej

          2  x dziennie po łyżeczce po posiłku.

     

    Przepis wg. Św. Hildegardy przy dolegliwościach śledziony

            „Upiecz kasztany i jedz je często ciepłe, a twoja śledziona odzyska zdrowie.” .” (HvB, tłumaczenie własne z jęz. Niem.)

     

     

    Kraj pochodzenia:  Attilio Noceti, 16042 Gravegla-Carasco - Włochy.

     

    Adres dystrybutora:  Orvita.pl Sp. z o.o. Sp. kom. ul. Paderewskiego 36, Swarzędz

     

    Dodatkowe informacje:

    Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl