Żurek nie musi być robiony tylko na zakwasie żytnim. Orkiszowy smakuje naprawdę wyśmienicie.

Jeśli macie ochotę na domowy orkiszowy żurek, to kilka dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Nawet najwięksi fani klasycznego żurku żytniego pojawiający się u nas w domu zdejmują czapki z głów po spróbowaniu kremowego, orkiszowego specjału z chrzanowo - majerankową nutką
Oto przepis:
6 łyżek mąki pełnoziarnistej grubomielonej Orvita
1/2 litra czystej wody
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku (przekrojone na pół)

Do słoja wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dorzucamy resztę składników, przykrywamy słoik lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe kuchenne miejsce na kilka dni. Każdego dnia mieszamy. W celu przyspieszenia procesu fermentacji można dodać łyżkę kwasu z ogórków. Gdy po 6 - 7 dniach wyczujemy charakterystyczny kwaskowy zapach, zakwas nadaje się do gotowania żurku. Można też wstawić do lodówki i przechowywać przez nawet kilka tygodni
Powodzenia