ORKISZOWE BABECZKI MARCHEWKOWO - CZEKOLADOWE

 Babeczki

                                                                                  fot. Aldona Szabłowska

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego (może być rozpuszczony olej kokosowy lub masło)
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • rodzynki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru z wanilią

Sposób wykonania:

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao oraz z przyprawami.
  • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt lub cukier z wanilą. Następnie wymieszać z resztą składników.
  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).

Można podać posypane pudrem lub polane lukrem czy miodem ...

Smacznych wrażeń :)