WYTRAWNE ROLADKI NALEŚNIKOWE

                                        z mąki jasnej 630 Orvita

Naleśnikowe roladki.jpg

                                                                                                       fot. Aldona Szabłowska

Roladki są ciekawszą i nieco egzotyczną wersją naleśników. Co prawda klasyczny orkiszowy naleśnik z dżemem jest jednym z najpopularniejszych elementów naszej kuchni, ale tym razem spróbowałyśmy innej odsłony tego cienkiego placuszka. Okazało się, że ma zupełnie inny wymiar smakowy :)

Oto przepis:
250 g mąki orkiszowej Orvita typ 630 lub 1050
2 jajka
250 ml mleka (może być roślinne)
250 ml wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
Dodatki: łosoś, ser kozi, szczypiorek, sałata lub inne
30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego / kokosowego
masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min.
Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Każdy naleśnik posmarować serem kozim, ułożyć plastry łososia i zrolować. Po schłodzeniu w lodówce pokroić na ok. 2 cm kawałki. Można podać np. w towarzystwie sałaty, szczypiorku, pomidorków.
Rozkosznych wrażeń :)