ORKISZOWE PANCAKES

40662315_1137289066425458_64547494754779

                                                                                            fot. Aldona Szabłowska

Pulchne, pachnące, z lekko chrupkimi brzegami, w towarzystwie ogrodowych malin ...

Oto przepis:

mąka Orvita 630 lub 1050 - 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/4 łyżeczki
cukier lub miód - 1 łyżka
mleko (może być roślinne) - 1 szklanka
jajko - 1 sztuka
masło rozpuszczone lub olej - 1 łyżka

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajko roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem lub olejem. Następnie wszystko razem wymieszać rózgą kuchenną.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (syrop klonowy, dżem, orzechy, owoce itp).

Rozkosznego smakowania