Galgant

Galgant (łac. Alpinia officinarum) to roślina z rodziny imbiru. Korzeń tej rośliny  jest w diecie według  św. Hildegardy uniwersalną przyprawą.  Galgant jest bardzo ostry. Jego pikantność przewyższa czarny pieprz. Potrawom nadaję głębie smaku. Można go używać do wszystkich potraw.

Galgant charakteryzują właściwości rozkurczowe i antybakteryjne. W diecie i medycynie św. Hildegardy uważana jest za przyprawę  „nasercowo-krążeniową”.  Korzeń galgantu sprawdza się doskonale przy dolegliwościach miesiączkowych, bólach głowy, stanach wyczerpania i osłabienia,  dusznościach, problemach żołądkowo-jelitowych, po przejedzeniu się, przy grypie oraz chorobie lokomocyjnej.

Święta Hildegarda pisze w swoim dziele Physika:

„Galgant jest ciepły i przede wszystkim nie ma w nim nic zimnego i jest  pełen siły.”

„Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi (omdlenie, dolegliwości sercowe), niech natychmiast  zje wystarczająca ilość galgantu i mu się polepszy.”