Naleśniki orkiszowe ORvita 

Naleśnik.jpg

                                                                                                        fot. Aldona Szabłowska

Naleśnik to klasyk nie tylko Polskiej kuchni. Oto nasz przepis na naleśniki z mąki orkiszowej.

         Składniki:

               250 g mąki orkiszowej typ 630  lub 1050 Orvita

               2 jajka

               250 ml mleka

               250 ml wody

                     lub 500 ml wody

               ½ łyżeczki soli

               1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

               Opcjonalnie - szczypta galgantu i mieszanki przypraw z pelargonią

               30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego / kokosowego

_______________________________________

        Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min.

Naleśniki smażyć na patelni (najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym) z obu stron na złoty kolor. Można smarować dżemem, miodem, serkiem i podawać z uśmiechem w sercu :)

Smacznego :)