Ciasteczka orkiszowe "na nerwy" według

Świętej Hildegardy z Bingen

        Składniki:   

1kg- mąki orkiszowej ORvita

odrobina proszku do pieczenia

375g- masła

400g- brązowego cukru (najlepiej z trzciny cukrowej)

50-80g- mielonych migdałów

4- jaja

1/2- łyżeczki soli

1- łyżeczka octu winnego

100g- przyprawy, w tym:

45g gałki muszkatołowej mielonej

45g cynamonu

10g goździków mielonych

szczyptę galgantu

Woda według potrzeb

 

        Sposób przygotowania:

1. Ubić masło z cukrem,

2. Dodać jaja, mąkę, przyprawy…

3. Wymieszać wszystkie składniki,

4. Uformować wałeczki, włożyć na chwilę do lodówki,

5. Pokroić wałeczki w talarki (lub inne formy),

6. Piec w rozgrzanym piecu-180 C, 10-15 min,

 Spożywać 5-10 ciasteczek dziennie, dzieci mniej