Chleb orkiszowy na zakwasie

             3,5 szkl mąki orkiszowej ORvita
             1/2 szkl otrąb
             1/2 szkl pestek słonecznika lub innych dodatków
             1 łyżka soli
             1 łyżka miodu
             zakwas (ok. 2/3 szklanki)
             2,5-3 szkl letniej wody


Suche składniki wymieszać. Miód i zakwas rozpuścić w wodzie i połączyć z resztą (ciasto powinno mieć konsystencję mocno gęstego budyniu). Wszystko wymieszać, odłożyć 2/3 szkl. zaczynu na następny zakwas. Zamknąć i wstawić do lodówki.
Resztę zaczynu przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W temperaturze ok.22 stopni chleb będzie potrzebował ok.5 godzin by wyrosnąć. Im temperatura niższa tym czas wyrastnia dłuższy.
Piec w temp. 190 stopni 1 godz.

Smacznych wrażeń :)