Chleb orkiszowy na drożdżach

Składniki:

                 1 kg mąki orkiszowej ORvita

                 ok. 650 ml letniej wody, ( lub/ maślanka, odrobina mleka)      

                 8 dkg drożdży      

                 1 łyżeczka soli

                 odrobinę miodu lub brązowego, trzcinowego cukru

                 zioła, przyprawy jak np: kminek mielony

                 ziarna słonecznika, orzechy włoskie, babka płesznik

               Sposób przygotowania:

               1. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, mąki i miodu, odczekać 15 min.

               2. Dodać wszystkie pozostałe składniki i mocno zagniatać lub użyć do tej   

                   czynności miksera.

               3. Miskę z ciastem nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

               4. Ponownie zagnieść, włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki

                   lub uformować na blaszce.       

               5. Przed włożeniem do pieca i po wyjęciu z pieca posmarować chleb wodą.

               6. Piec:   10 min- 220 C,  50 min-180 C.

 

                                                            Smacznego!!!