Bertram 

Korzeń mielony bertramu rzymskiego to roślina z rodziny rumiankowatych, jedna z najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy. Ostrość smaku prawdziwego bertramu poczujemy dopiero po ok. 1 minucie trzymania go w buzi. Używany jest do niemal wszystkich potraw, zarówno gotowanych jak i nie gotowanych oraz w wypiekach.

Bertram odpowiada według Hildegardy z Bingen za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia, chroni system nerwowy przed toksynami i substancjami trującymi, oczyszcza jelita z resztek pokarmu. To znakomita przyprawa na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jego przeciwbakteryjne działanie znajduje swoje szczególne zastosowanie w czasie przeziębień, stosowany wzmacnia układ odpornościowy oraz usuwa zaflegmienie.

Korzeń bertramu ułatwia wchłanianie przez organizm koniecznych do życia elementów, niweluje poziom „czarnej żółci” (melanche) i zapobiega jej powstawaniu. Poprawia nastrój i wzmacnia pogodę ducha. Bertram jest zdrowy dla zdrowych i chorych.

 

 „Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł.

Choremu, który jest już całkowicie wyczerpany,  przywraca siły.

Nie pozostawia w człowieku nic nie strawionego,

przygotowuje dobre trawienie, gdy się go spożywa,  

ponieważ on przez swoje dobre ciepło trawi każdy pokarm.

Chętnie jedzony, zmniejsza ilość śluzu w głowie temu,

kto ma dużo śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia  soków

i rozjaśnia oczy.”

<Physika, Hildegarda z Bingen (Cytat – tłumaczenie własne)>

Sposób użycia: 1-3 szczypty bertramu mielonego do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem, do wypieków.

https://orvita.pl/pl/przyprawy-sw-hildegardy/88-bertram-korzen-mielony-posch-100g.html