Orkisz jest wyjątkowym POKARMEM
gdyż

  • uprawiany i spożywany był w starożytnym Egipcie, Europie i Azji,
  • już jako ziarno chroniony jest poprzez mocno do niego przylegającą plewę i plewkę przed wysuszeniem i skażeniami,
  • posiada zarówno walory smakowe jak i zdrowotne,
  • jego swoisty aromat i smak są łagodne i przyjemne, przypominają lekki smak orzechów,
  • cechuje go wysoka rozpuszczalność w wodzie a zarazem szybkie i optymalne odżywianie organizmu,
  • jest on łatwo przyswajalny i lekko strawny,
  • jest on pierwszym zbożem podawanym niemowlakom, jest następcą "mleka matki",
  • orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników odżywczych,
  • cechuje go wysoka zawartość kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych, których np. pszenica nie zawiera, posiada wysokowartościowe białko,
  • orkisz nie tuczy lecz odżywia,
  • spożywając go co drugi dzień wyłącznie w postaci chleba możesz zredukować nadwagę,
  • z ziarna uzyskasz wiele produktów, takich jak mąka, makarony, płatki, otręby, grysik, kaszę, kawę a z nich stworzysz najsmaczniejsze potrawy,
  • orkisz to pokarm dla wszystkich grup wiekowych, dla zdrowych i chorych osób,
  • wymieniony jest w dziele św. Hildegardy z Bingen jako najlepsze i najzdrowsze z wszystkich zbóż.