);

Bertram, korzeń mielony, Posch, 100g

  • szt.
  • 64,15 zł / szt.
  • 100 g ( 641,50 zł za 1 kg )

Bertramwurzel gemahlen

Korzeń bertramu rzymskiego (łac. Anacyclus pyretrum) to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.

Regularne zażywanie bertramu wpływa na wzmocnienie odporności, jest niezastąpiony podczas przeziębień i infekcji, usuwa zaflegmienie. Ma też działanie przeciwwirusowe. Dzięki bertramowi możemy wspomóc również nasz system nerwowy oraz poprawić nastrój.

Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności.

 

kraj pochodzenia: Austria

Składniki: korzeń bertramu mielony.


Sposób użycia: 1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem.

Producent:

Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria