Mąka orkiszowa, typ 1850, graham, Orvita - na chleb i zakwas do chleba Zobacz większą

Mąka orkiszowa, typ 1850, graham, Orvita - na chleb i zakwas do chleba

MOG 10 1850 B

Nowy produkt

Cena za kilogram: 10,29zł

Więcej szczegółów

98,00 zł

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Cena produktu w przeliczeniu na 1 szt.: 98,00 zł

    Marka:      

    Opis produktu:

    Mąka orkiszowa typ 1600 – 1850 ORvita to mąka ciemna, otrzymana z ziarna najszlachetniejszej odmiany leczniczego orkiszu prastarej, czystej odmiany: Oberkulmer Rotkorn. Zboże orkiszu uprawiane jest metodą ekologiczną na terenie naszego kraju. Mąka orkiszowa Orvita zawiera w 100% orkisz i jest produktem naturalnym bez dodatków chemicznych jak konserwantów, wybielaczy czy rozpulchniaczy.

    Mąka orkiszowa, ciemna zajmuje szczególne miejsce w zdrowej kuchni, szczególnie w diecie św. Hildegardy z Bingen. Jest delikatna w smaku i strukturze. Mąka orkiszowa typ 1600 -1850 używana jest głównie do wypieku chleba. Posiada lekko orzechowy smak. Smakosze pieką z niej również ciasteczka, służy im jako dodatek do różnych innych wypieków. Mąka orkiszowa ciemna znajduje zastosowanie zarówno w gotowaniu jak i w wypiekach kulinarnych. Mąkę orkiszową ciemną można mieszać z mąką orkiszową jasną.

    Produkty wytworzone z ciemnej mąki orkiszowej są przysmakiem nie tylko dzieci ale również dla osób starszych. Produkty z ciemnej mąki wspierają perystaltykę jelit.

    Mąka orkiszowa Orvita

    - zawiera wysokowartościowe białko, o innej strukturze niż zawiera go   pszenica.

    - zawiera mikroelement thiocyanate (Thiocyanat /Rhodanid), który wzmacnia immunologie organizmu

    - pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu

     

    Dostępne opakowania: 1kg, 5kg, 10kg, 25kg


    Przepis na chleb orkiszowy z ciemnej mąki typ 1600 – 1850 Orvita:

    Składniki na ciasto:

                   800 g mąki orkiszowej typ 1600 – 1850 Orvita

                    ½ łyżeczka soli

                    80 -100 g oleju słonecznikowego / kokosowego

                     ----------------

                   100g drożdży  

                   400 ml wody

                   ½ łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu

    _______________________________________

    Sposób przygotowania:

    1. Drożdże + woda + cukier trzcinowy lub miód, podgrzewać do 37oC
    2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać
    3. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut
    4. Ponownie przemieszać i pozostawić do ponownego wyrośnięcia
    5. Wypiekać przez 50 min. w nagrzanym piekarniku na 200oC

     

    Adres Producenta

    Orvita sp. z o.o.

    ul. Św. Huberta 1, 62-290 Mieścisko

    Kraj pochodzenia:  Polska

    Adres zwrotny

    Orvita sp. z o.o.

    ul. Czerniejewska 56, 62-270 Kłecko

    Dodatkowe informacje:

    Opinie i uwagi na temat produktu proszę kierować na adres: zakupy@orvita.pl