);
Miód z mieszanką przypraw i z gruszką jest najważniejszym środkiem w diecie św. Hildegardy. Jest nazwany "złotem dla jelit", jest nieoceniony przy oczyszczaniu i regeneracji jelit.
Birnhonig-Mischpulver
Składniki: korzeń wszewłogi górskiej (35%), korzeń galgantu, korzeń lukrecji, cząber.
Przepis na mus gruszkowy z mieszanką z wszewłogą:
Gruszki (1kg) obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę. Dodać do musu 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz mieszankę (70g). Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Odszumowanie miodu: szklankę z miodem wstawić do wody, wodę zagotować, mieszając miód zebrać z niego tworzącą się pianę (resztki pyłku kwiatowego i wosku).
Stosowanie musu: 1 łyżeczkę przed śniadaniem, po obiedzie 2 łyżeczki, przed snem 3 łyżeczki.
Producent:
Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria