);
Bertramwurzel gemahlen BIO
Korzeń bertramu rzymskiego (łac. Anacyclus pyretrum) to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.
Regularne zażywanie bertramu wpływa na wzmocnienie odporności, jest niezastąpiony podczas przeziębień i infekcji, pomaga usunąć zaflegmienie. Ma też działanie przeciwwirusowe. Dzięki bertramowi możemy wspomóc również nasz system nerwowy oraz poprawić nastrój.
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności.
Składniki: korzeń bertramu mielony ekologiczny
Sposób użycia: 1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, owsianki, habermusu i innych potraw z orkiszem.
Producent:
Wurdies, Kreuzweg 6, 92557 Weiding, Deutschland
Certyfikat BIO: DE-ÖKO-003 Kontrollstelle
kraj pochodzenia: Niemcy