);

MĄKA ORKISZOWA DELIKATNA ORvita EKO, typ 1050, 5 kg

  • szt.
  • 70,70 zł / szt.
  • 5 kg ( 14,14 zł za 1 kg )

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dbałością na w 100% ekologicznych certyfikowanych polach.

 

Mąka orkiszowa eko 1050 ORvita to mąka średnio-jasna o puszystej i delikatnej strukturze, otrzymana z ziarna prastarej, leczniczej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest uznana za najszlachetniejszą w grupie odmian zalecanych przez Hildegardę z Bingen.

Zboże orkiszu uprawiane jest na terenie naszego kraju w sposób ekologiczny i odpowiedzialny (bez pestycydów, fungicydów, Randapu i innych). Mąka orkiszowa ORvita zawiera w 100% prastarą odmianę orkiszu Oberkulmer Rotkorn i jest produktem ekologicznym bez dodatków chemicznych jak konserwanty, wybielacze czy rozpulchniacze.

Więcej na temat uprawy ziarna oraz wytwarzania produktów Orvita można przeczytać w artykule:

https://orvita.pl/blog/co-jest-w-produktach-orvity.html

Mąka orkiszowa zajmuje szczególne miejsce w zdrowej kuchni, szczególnie w diecie św. Hildegardy z Bingen. Jest delikatna w smaku i strukturze. Bułeczki orkiszowe, naleśniki, kluseczki, ciasteczka są przysmakiem nie tylko dzieci ale i osób starszych.

Znajduje ona zastosowanie zarówno w gotowaniu jak i w wypiekach kulinarnych. Mąkę jasną można mieszać z mąką orkiszową ciemną (z pełnego przemiału).

Mąka orkiszowa ORvita

- zawiera wysokowartościowe białko, o innej strukturze niż białko pszenicy.

- zawiera mikroelement thiocyanate (Thiocyanat /Rhodanid), który działa wzmacniająco na układ immunologiczny

- pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, jest łatwo przyswajalna 

Dostępne opakowania: 1kg, 5kg


Przepis na naleśniki orkiszowe z mąki ORvita (średnio-jasnej):

Składniki na ciasto:

               250 g mąki orkiszowej typ 1050 Orvita

               2 jajka

               250 ml mleka

               250 ml wody

                     lub 500 ml wody

               ½ łyżeczka soli

               ½ łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu

               Szczypta galgantu i mieszanki przypraw z pelargonią

               30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego / kokosowego

_______________________________________

               Olej słonecznikowy lub inny tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min.

Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

 

Produkt rolnictwa ekologicznego

Certyfikacja: PL-EKO-04

Rolnictwo Polska

 

Producent:

ORvita.pl Sp. z o.o.

ul. Paderewskiego 36, 62-020 Swarzędz

Kraj pochodzenia: Polska

 

Opinie i uwagi na temat produktu prosimy kierować na adres: zakupy@orvita.pl