Kurkuma to inaczej ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. Kurkuma ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. Roślina ta pochodzi z Indii, otrzymuje się ją z korzenia podobnego do imbiru, a jej aktywną substancją jest kurkumina.
Była ona stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych,niedrożności wątroby, wrzodów oraz stanów zapalnych.
Obecnie naukowcy, którzy badają właściwości kurkumy przekonują, że ma ona dużo szersze działanie, m. in. antynowotworowe, antybakteryjne, pomaga zwalczać infekcje, wspomaga pracę mózgu przez co zapobiega chorobie Alzheimera, działa ochronnie na komórki wątrobowe.
Działanie kurkuminy wzmacnia połączenie z pieprzem.
Kurkuma jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych, wchodzi w skład curry.
Nadaje charakterystycznego, ostrego smaku potrawom. Można nią zabarwiać ryże, makarony i warzywa.