Kasztany jadalne ekologiczne są zdrową alternatywą przekąski oraz smacznym składnikiem potraw. Posiadają dużo wartości odżywczych, m.in. działają na dolegliwości trzustki, wątroby i śledziony, a także wpływają na odporność organizmu. Nie zawierają glutenu. Produkt gotowy do spożycia.
Certyfikat: PL-EKO-07-12933
Kraj pochodzenia: Chiny
Właściwości
Kasztany jadalne posiadają wiele wartości odżywczych, m.in. zawierają sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy, magnez, żelazo i lecytynę. Występują znaczne ilości witamin z gruby B, które wzmacniają nerwy i układ odpornościowy, witaminę E, która zwalnia proces starzenia oraz potas obniżający ciśnienie. Nie brakuje w nich także zdrowego tłuszczu, ponieważ aż 2/3 tłuszczy to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.
Św. Hildegarda zalecała kasztany jadalne na dolegliwości trzustki, wątroby i śledziony.
Propozycja podania wg Św. Hildegardy: zgnieść miąższ kasztanów jadalnych, włożyć do miodu (3 łyżki stołowe kasztanów na 100 g miodu), a następnie zmieszać.
Stosowanie
Kasztany jadalne są ugotowane na parze, tak więc po otwarciu są gotowe do spożycia. Można je jeść na zimno jako przekąskę, na ciepło po podgrzaniu w piekarniku, patelni lub w mikrofali, jak również stosować jako składnik potraw, m.in. do zup, makaronów czy deserów. Popularną formą wykorzystania kasztanów jest zmielenie ich na mąkę kasztanową.