Według literatury zielarskiej owoc kopru włoskiego może być stosowany w zaburzeniach trawiennych, kolkach, wzdęciach, działa korzystnie na górne drogi oddechowe.
);
Według św. Hildegardy z Bingen koper włoski jest jednym z trzech produktów w stu procentach przyswajalnych przez ludzki organizm. Jest produktem uniwersalnym- występuje w postaci herbaty, tabletek oraz mielony. Wspomaga trawienie tłustych pokarmów, zapobiega wzdęciom, poprawia samopoczucie. Niweluje przykry zapach z ust. Litr herbaty z kopru włoskiego poprawia odporność, wzmacnia żołądek, reguluje przemianę materii. Poprawia również woń skóry (działa lepiej niż dezodorant).
Według literatury zielarskiej owoc kopru włoskiego może być stosowany w zaburzeniach trawiennych, kolkach, wzdęciach, działa korzystnie na górne drogi oddechowe.
Jedną saszetkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 min.
koper włoski owoc* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego