);
Czarnuszka, to roślina pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach. Nazywana bywa „złotem faraonów”, jako że sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z czarnuszkowym olejem, w razie gdyby miało mu coś w zaświatach dolegać.
Nasiona czarnuszki są małe, czarne, posiadają szorstką powierzchnię, wewnątrz zaś są białe i oleiste. Przypominają nasiona cebuli, nie mają wyraźnego zapachu, jednak po roztarciu zaczynają wydzielać aromat podobny do zapachu oregano. Nasiona czarnuszki są lekko gorzkie, posiadają pikantną nutę – dlatego są używane jako przyprawa.
Zawierają różnorodne kwasy tłuszczowe, białka, olejek eteryczny, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.
kraj pochodzenia: Indie
- w kuchni można wykorzystywać jako przyprawę: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz;
- całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba;
- w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Pić 1 - 2 szklanek dziennie lub stosować zewnętrznie jako płukankę do włosów.