);
Co wyróżnia orkisz spośród innych zbóż?
Oprócz wielu witamin, minerałów i rozpuszczalnego błonnika, orkisz zawiera unikalny związek o niezwykłych właściwościach.
Greifswaldzki profesor, dr Wolfgang Weuffen, odkrył w orkiszu Rhodanid (Thiocyanat), naturalny czynnik wzrostu, który charakteryzuje się znaczącym działaniem medycznym i biologicznym.
Między innymi jest w stanie stymulować tworzenie komórek macierzystych, z których organizm może tworzyć wszystkie inne komórki: rozrodcze, krwiotwórcze, mięśniowe, nerwowe, komórki układu immunologicznego i inne.
Nie istnieją komórki, których wzrostu orkisz nie wspiera.
Rodanid pobudza nawet wzrost włosów i paznokci.
Ponadto jest on naturalnym “endogennym” antybiotykiem występującym w łzach, ślinie i krwi, aby chronić organizm przed wszelkimi infekcjami.
Karmiąca matka przekazuje Rodanid w swoim mleku (gdzie jest go najwięcej), wzmacniając w ten sposób siły obronne noworodka.
Rodanid działa antyalergicznie i stanowi olbrzymią zaletę orkiszu, którą uwzględnia się w leczeniu alergii pokarmowych.
Ponadto, jak pisze dr Wighard Strehlow, dieta oparta na orkiszu chroni przed rakiem, ponieważ Rodanid tak stabilizuje ścianki komórek, że substancje wywołujące raka nie mają szans na przeniknięcie przez błony komórkowe.